Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Seligman's tre vägar till ett lyckligt liv

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, September 17, 2009 09:52:15
Martin Seligman har skapat en trestegsmodell över lyckan som är grundläggande inom den positiva psykologin. Den handlar om tre livsvägar som tillsammans leder till lycka, eller vad Seligman kallar ett fullt liv. Dessa är det Behagliga livet, det Engagerade livet och det Meningsfulla livet.

Det behagliga livet går ut på att ha så många njutningsfulla upplevelser som möjligt. Det kan liknas vid så kallad "Hollywoodlycka" och uppnås av de snabba kikar man kan få av shopping, choklad, festande, snabba bilar och så vidare. Ganska hedonistiska grejer med andra ord, och i kombination med engagemang och meningsfullhet en viktig del av lyckan.


Det engagerade livet (som ibland också kallas för det goda livet) handlar om att identifiera sina styrkor och använda dem till något man brinner för. Det kan vara att sjunga i kör, vara scout, följa sitta favoritlag i någon sport, gå på opera, resa med sina vänner, ett arbete man älskar eller något helt annat. Det handlar att ägna sig åt saker som ger en djupare och rikare upplevelse än de behagliga aktiviteterna.


Det meningsfulla livet innebär att man använder sina personliga styrkor för något som är större än man själv. Det kan vara för att rädda miljön, komma nära Gud, hjälpa människor som behöver det eller något helt annat. Detta ger ytterligare en dimension av lyckan och studier har visat att vår lycka ökas mer av att göra något för någon annan än för oss själva. (Prova!)

Dessa tre vägar tillsammans skapar Det fulla livet. Att alla tre vägarna är viktiga. Det kanske kan kännas meningslöst att shoppa skor till sig själv när man tänker på barn i u-länder, men om man förnekar sig själv de behagliga nöjena och bara finns till för andra blir det svårt att vara lycklig. På samma sätt kan det efter ett tag kännas tomt att bara sträva efter skönhet, shopping och häftiga upplevelser när man inte känner sig som en meningsfull del av något större.

  • Comments(4)//www.psycoach.se/#post10