Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Change your brain and change your mind. Change your mind and change your brain.

HjärnanPosted by LinneaM Fri, September 04, 2009 16:01:59
Förr trodde man att hjärnan, den var som den var. Man trodde att så länge den höll sig oskadd skulle den aldrig förändras, nyskapa celler eller byta struktur. Nu vet man bättre. Modern forskning visar att allting vi gör skapar nya mönster i hjärnan, det vill säga helt fysisk förändrar hur hjärnan ser ut och fungerar. De områden i hjärnan som styr de aktiviteter vi ofta ägnar oss åt, växer. I praktiken innebär det till exempel att en blind person som läser blindskrift med hjälp av fingertopparna utvecklar det område i hjärnan som tar emot information från fingertopparna. Man har gjort studier där man låtit människor spela ett pianostycke varje dag i fem dagar. Det visade sig att på bara dessa fem dagar utvecklades berörda områden i hjärnan på ett mycket tydligt sätt. Det som är ännu mer häpnadsväckande är att en testgrupp, som inte fick spela utan bara visualisera, dvs spela "i tanken", utvecklade samma område nästan lika mycket! Det är alltså inte bara vad vi gör som förändrar hjärnan också vad vi tänker!

Detta kan låta skrämmande men du kan lyckligtvis påverka vad du tänker. (Det är ju dina tankar och om inte du kunde styra över dem, vem skulle då göra det?) Därför är det viktigt att vara medveten om hur man använder sin förmåga att tänka, och därmed förändra sin hjärna.

Varje tanke skapar en inre bild. Om jag ber dig att tänka på en hundvalp ser ju du en bild av en sådan inom dig (visualisering). Men om jag ber dig att INTE tänka på en hundvalp så ser du en hundvalp i alla fall. Det går inte att låta bli att tänka på något utan att först tänka på det. Hjärnan kan inte uppfatta ordet "inte" på ett effektivt sätt eftersom den måste rita bilden innan den kan sudda ut den.

Trots det kryllar världen av "inte"-uppmaningar, inte minst när riktade mot barn. Barn får hela dagarna uppmaningar om vad de INTE ska göra. "Gå inte nära vägen", "du får inte säga så", "inte slåss", "lek inte med pinnar". Men även vi vuxna uppmanar varandra att inte göra saker. "Bygg inte varuberg", "gå inte över spåret", "glöm inte ditt kort i läsaren". Vad ska man göra då? Att bli tillsagd vad man inte ska göra lämnar fortfarande väldigt många alternativ kvar. Om du vill ta reda på hur du på bästa sätt målar ett hus eller får biljetter till teatern nöjer du dej knappast med ett svar om vad du inte ska göra. För att nå dit du vill måste du helt enkelt veta vad du ska göra. Därför vill jag uppmana dig att påminna dig själv om att komma ihåg nycklarna, hinna med bussen och lyckas med redovisning osv och samtidigt se inom dig hur bra det kommer att gå.

  • Comments(2)//www.psycoach.se/#post1