Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Vetenskapen om vad som gör livet värt att leva

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, September 04, 2009 16:01:34

Vad innebär det egentligen att vara lycklig? Och vad är det som gör människor lyckliga? Går det verkligen att reda ut begreppet lycka och forska kring vad som är viktigt i livet? Ja, det går faktiskt! Det är vad den nya grenen inom psykologi som kallas positiv psykologi strävar efter. Den traditionella psykologin som har funnits sedan 1950-talet är tvärtom helt inriktad på sjukdom och olycka. Målet med den är att få psykiskt sjuka människor att bli friska, eller i alla fall att lite mindre sjuka. Underligt nog har psykologer tidigare knappt alls reflekterat över hur det friska psyket fungerar, men det börjar lyckligtvis förändras.

I slutet av 1990-talet började man ägna sig åt forskning kring hur människans positiva känslor fungerar, används och påverkas. Detta var grunden till den positiva psykologin. Den handlar om att utveckla det som är fungerande hos människor, att bygga upp det bästa i livet och att åstadkomma det mesta och bästa av den mänskliga potentialen. Man kan säga att traditionell psykologi har som mål att få upp sjuka människor över vattenytan medan den positiva psykologin fokuserar på att få upp dem som redan kan simma på land.

Någon kanske frågar sig om det egentligen är så himla viktigt att vara lycklig. Det är det. Det är inte bara rejält mycket trevligare, det leder också bland annat till bättre immunförsvar, ökade kognitiva förmågor, skydd mot stress och ett längre liv. Lyckliga människor har dessutom bättre relationer än andra och de trivs bättre på jobbet. Man har bland annat gjort studier på nunnor (de är tacksamma att forska på eftersom de lever så gott som identiska, och dessutom mycket sunda, liv) för att ta reda på samband mellan livssyn och livslängd. Genom att studera hur optimistiskt de såg på sina liv kom fram till att hela 90% av den mest gladlynta fjärdedelen nunnor levde tills de var minst 85 år, men bara 34% av den minst skojfriska fjärdedelen. Lyckan är alltså eftersträvansvärd antingen för sin egen skull eller som ett sätt att nå andra mål.

Somliga ifrågasätter hur samhället skulle fungera om alla bara satte sig ner och var lyckliga men det finns inga skäl till oro. Lycka är en energisk känsla som skapar motivation och engagemang. Bilden av en lycklig människa är ju inte någon som sitter på en stol och gör ingenting, det är precis tvärtom. Om det är något som gör människor passiva är det istället olycka och depression. Därför är det viktigt att veta vad som gör människor lyckliga, dels av personliga skäl, men också för att det kan påverka hela samhället (och i förlängningen världen) på ett positivt sätt.

Vad är det då som gör människor lyckliga?

Det är precis det den här bloggen kommer handla om!

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post0