Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Theory of mind

SocialpsykologiPosted by LinneaM Mon, March 22, 2010 20:05:42
Att inse att andra människor, precis som jag, har ett inre liv med tankar och åsikter kallas för theory of mind. Det är det som gör det möjligt att förstå, förutsäga och försöka påverka deras beteende. Även bebisar har förståelse för detta och alla som träffat en ettåring vet hur de kan manipulera sin omgivning med allt mellan charm och förtvivlan. Vid två års ålder har de flesta barn blivit experter på detta. Men även om små barn är medvetna om att andra människor har ett "mind" kan de inte skilja detta från sitt eget förrän i fyraårsåldern. Först då börjar de förstå att andra människor kan ha fel, tycka annorlunda eller agera utifrån felaktig information. Gossen i klippet nedan har dock inte lärt sig det...
Detta har inget att göra med intelligens. Personer med Dawn's syndrom, som har nedsatt intellektuell förmåga, kan med lätthet klara ett sånt här så kallat false belief test. Det kan däremot inte personer med autism, som ofta är mycket intelligenta men har nedsatta sociala förmågor.

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post30

Jag är bäst!

SocialpsykologiPosted by LinneaM Sun, March 14, 2010 15:51:56

De flesta människor har en tendens att se på sig själva i mer positiva termer än vad som egentligen vore realistiskt, och framför allt mer positivt än på andra. De få gånger du kommer för sent vet du ju att det berodde på yttre omständigheter som du inte kunde styra över. När någon annan kommer för sent är det respektlöst och ett tecken på lathet och inkompetens. Eller?

Mängder av psykologiska studier visar att de allra flesta har överdrivet positiva bilder av sig själva i nästan alla avseenden. I en undersökning angav 90% av de tillfrågade att de kör bil bättre än genomsnittet trots att de blev tillfrågade när de just hamnat på sjukhus på grund av en bilolycka! I en annan studie bedömde 800000 högutbildade personer sina förmågor och inte en enda placerade sig själv under genomsnittet. Däremot ansåg hela 25% att de hörde till den mest högpresterande procenten.

Detta kallas för "better than average"-effekten och den fyller en funktion genom att hjälpa till att upprätthålla en positiv självbild (och ger dessutom en förklaring till Idol-uttagningarna).

De som har en mest realistisk bild av sig själva är sorgligt nog deprimerade människor och det är ju verkligen inget att rekommendera, om du vill justera din självbild kan du istället fråga en ärlig vän.


  • Comments(3)//www.psycoach.se/#post28

Se och lär!

SocialpsykologiPosted by LinneaM Sun, March 14, 2010 15:01:54
Både hos människor och i djurvärlden styrs inlärning och beteende av så kallad imitation. Djur lär sig exempelvis vad som går att äta och vem som är fiende genom att härmas. Hos människor är det framför allt barn och ungdomar som i stor utsträckning imiterar människor i sin omgivning. Redan nyfödda barn imiterar ansiktsuttryck och i takt med barnets utveckling fortätter härmande av både beteende och handlingar.
Imitationseffekten påverkas av flera olika faktorer; alla människor imiterar ju inte alla beteenden. Först och främst måste det imiterade beteendet var fysiskt genomförbart, det är till exempel inte helt enkelt att imitera Annika Sörenstams golfspel. Utöver detta tenderar vi att bara imitera personer vi beundrar; det behöver finnas en förebild som är attraktiv, har hög status och påminner åtminstone lite grann om oss själva. Trots att det finns starka bevis för att människor imiterar personer vi finner beundransvärda är vi ofta omedvetna om det (man vill ju gärna se sig själv som lite mer självständig än så). Helst vill man ju inte erkänna att man valt sitt schampo för att det var en desperat hemmafru i reklamfilmen och eftersom imitationen sannolikt är omedveten skulle det inte gå ens om man ville. Imitationsbeteendet är med andra ord guld värt för reklambranschen.

  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post27

Åskådarapati

SocialpsykologiPosted by LinneaM Wed, March 10, 2010 15:18:22
Inom socialpsykologin finns ett fenomen som kallas åskådarapati. Det är det som inträffar när man hör att grannarna ovanför bråkar högljutt och våldsamt men tänker att nån som bor närmare säkert knackar på eller ringer polisen om det blir riktigt otäckt. Problemet är att alla tänker så och ingen gör något. Det underliga är att ju fler vittnen det finns desto mindre är chansen att någon känner ansvar att ingripa och det finns många otäcka exempel på hur människor bara stått i sitt fönster och tittat på när någon blivit misshandlad utanför.År av forskning på området har lett till fyra teorier om varför detta inträffar.
1. Man tror att någon annan redan ordnat hjälp.
2. Människor är rädda för att göra bort sig. Det är helt enkelt pinsamt att riskera att agera "fel" i en situation där man inte är säker på vad som pågår.
3. Det är lättare att ignorera rop på hjälp så länge man är anonym.
4. Riskanalys. Det är mer troligt att du hjälper en dam som ramlat när du är på väg till en tråkig föreläsning än att du hjälper en kille som blir misshandlad av en gangster när du är sen till en dejt med en heting.

Det bästa du kan göra om du hamnar i knipa där det finns vittnen är att be en specifik person om hjälp, oavsett vem. Då etablerar du kontakt och vittnet förstår att hjälp inte alls är på väg. Och våga ingripa! Ett onödigt telefonsamtal till polisen betyder ingenting. Ett onödigt mord betyder tragedi.

  • Comments(3)//www.psycoach.se/#post26