Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Vad hände sen?

ÖvrigtPosted by LinneaM Thu, September 18, 2014 22:44:36
Psycoach.se skrevs 2009-11 under min utbildning till psykologisk coach. Idag arbetar jag som coach, föreläsare och frilansjournalist med positiv psykologi och dejtingpsykologi som expertområden.

Jag har också fortsatt att blogga men på andra ställen:
På Aftonbladet hittar du bloggen Hello Happiness om lyckoforskning och på Match.com bloggar jag om dejting:

Vill du veta mer eller kontakta mig hänvisar jag till www.linneamolander.se  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post149

Lyckliga chefer

ÖvrigtPosted by LinneaM Wed, October 12, 2011 16:10:12

I Stockholm äger evenemanget Stora Chefdagen rum idag med en mängd föreläsningar under samlingsrubriken "Chef och lycklig-visst går det!". Roligt att välbefinnande tas på allvar även i näringslivstoppen!

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post128

Positiv attraktionspsykologi

ÖvrigtPosted by LinneaM Sun, October 09, 2011 23:10:14

I helgen föreläste jag om positiv psykologi, attraktion och social utveckling under coachingföretaget Charismatic Revolutions seminariehelg "På Djupet med CR". Alla 13 föreläsningar från helgen spelades in och kommer släppas på DVD.

Jag pratade bland annat om hur våra tankar kan lura oss i sociala situationer, varför negativa känslor gör oss mindre sociala, hur du kan se på din attraktionsutveckling på olika sätt och vikten av att värdera dina ansträngningar när du övar upp din förmåga att interagera med andra människor.

Är du också nyfiken på att lära dig mer om hur du utvecklar förmågan att skapa attraktion och sunda relationer för att förbättra ditt kärleksliv? Nedan finns två boktips, de riktar sig till tjejer resp killar men jag rekommenderar alla att läsa The way of the superior man.  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post124

Bloggtips

ÖvrigtPosted by LinneaM Thu, October 06, 2011 06:57:47
Jag är i Finland och föreläser om positiv psykologi ett par dagar. Under tiden vill jag tipsa er om en annan fantastisk blogg på sidan Naturligtvisare som skrivs och drivs av min vän och kollega Julia Ilke. Hon bloggar om positiv psykologi och motivation med särskilt fokus på hur vi kan leva, äta och träna på ett ursprungligare vis som kroppen och hjärnan är gjorda för.  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post122

Artikel om Psykologisk Coach-programmet i SvD

ÖvrigtPosted by LinneaM Tue, June 15, 2010 13:01:20
VETENSKAPLIGT. Lycka på schemat. Det är ingen dröm, utan högst påtaglig verklighet för en grupp studenter på Högskolan i Skövde. På det nya treåriga utbildningsprogrammet ”psykologisk coach” står livsglädjen, och hur man kan höja den, i fokus. Metoderna som lärs ut är förstås evidensbaserade.

Hur reagerar du när du drabbas av en motgång eller andra trista händelser? Tänker du att det är typiskt dig – att du alltid snubblar på trösklar, att det negativa som inträffat är kännetecknande för ditt liv och att den yttersta orsaken är att du är dum och hopplös – ja då är du en pessimist.

Optimisten ser motgången som tillfällig, i övrigt är det mesta i livet bra och orsaken förläggs utanför en själv: ”Vilken idiot till snickare som satt in en hög tröskel just här!”

Pilleriin Sikka, som forskar om hypnos, håller en livlig förmiddagsföreläsning om optimism, pessimism och inlärd hjälplöshet på Högskolan i Skövde. Trettio studenter lyssnar noga, ställer frågor och kommenterar. Som tillfällig besökare ramlar jag rakt in i det som är vardag för studenterna på det nystartade utbildningsprogrammet Psykologisk coach.

Här studerar man vad psykologin och neurovetenskapen har att säga om vad det är som gör oss lyckliga (och olyckliga). Sedan är det meningen att studenterna ska kunna tillämpa kunskaperna och genom ”psykologisk coachning” hjälpa individer och grupper att förhöja sin livskvalitet och sitt subjektiva välbefinnande. Detta kan ske privat eller inom organisationer och företag som ser behovet av att kunna erbjuda coachningtjänster.

Efter Pilleriins föreläsning lunchar jag med henne och Sakari Kallio, som är ämnesansvarig för kognitiv neurovetenskap, Monica Bergman, som är programan­svarig för Psykologisk coach, samt professor Antti Revonsuo. Han är den som tog initiativet till det nya programmet, som startade höstterminen 2008. Det märks att lärarteamet är medvetet om att ett sådant program lätt kan få en flumstämpel.

De är måna om att betona att studenterna får en grundlig utbildning om hur såväl det subjektiva medvetandet – tankar, känslor och drömmar – och hjärnan, med dess neurala aktiviteter, fungerar. Och de praktiska färdigheterna som lärs ut är baserade på den positiva psykologins forskningsrön.

Framtida kunder ska alltså kunna känna sig trygga i att psykologiska coacher använder metoder och tillvägagångssätt som är väl beprövade i vetenskapliga tester, vilket inte alla som kallar sig coacher gör. Redan den första kullen psykologiska coacher, som går ut nästa vår, bär stämpeln ”evidensbaserade” – åtminstone ska de använda garanterat evidensbaserade metoder.

– Därmed inte sagt att de nödvändigtvis är bättre på att coacha än coacher som inte är högskoleutbildade. Förmågan att coacha är ju delvis avhängigt personliga egenskaper, säger Antti Revonsuo.

På eftermiddagen har studenterna ”lyckointerventioner” på schemat, alltså olika metoder som en coach kan ta till för att höja välbefinnandet hos sina klienter.

Nere i källarvåningen i hus H (som i Happiness påpekar Antti) finns ett fönsterlöst litet rum där en grupp får en lektion i meditationens konst. Antti Revonsuo ger direktiven: sitt med rak rygg, fokusera på andningen, in-ut, in-ut, släpp alla störande tankar. Snart lägrar sig tystnaden nere i bunkern då alla sjunker in sitt eget medvetandes rymd.

Adam Damani är van vid att meditera. Efter meditationen påpekar han att det är viktigt att hitta en lyckointervention som man trivs med och som man klarar av att göra. Lisa Johansson Durán säger att man inte bör ta till flera metoder på en gång, utan pröva en eller ett par i taget.

På en gräsmatta utanför hus H kastar en annan grupp frisbee. Det är inte frågan om en gympalektion, utan syftet är att studenterna ska komma in i och försöka förstå ”flow”.

Begreppet flow myntades av psykologiprofessorn Mihaly Csikszentmihalyi och står för ett angenämt psykiskt tillstånd som man kan uppnå genom att ägna sig åt en verksamhet med tillräcklig uppmärksamhet. Uppgiften får inte vara för svår, men inte heller för lätt. Därför tyckte Antti Revonsuo att frisbeekastande kunde vara en lämplig övning.

Studenterna börjar med att kasta en frisbee mellan två personer. Sedan ska de öka svårighetsgraden stegvis: längre avstånd, kortare intervaller, bilda en större grupp med fler frisbees i luften samtidigt och så vidare – utan att någon frisbee ska landa på marken.

Var går gränsen för vad de klarar av? Vad känner de vid varje steg och då de är i närheten av denna gräns? Flera studenter rapporterar att de blir uppslukade av leken då de kastar på gränsen av sin förmåga. Onödigt tänkande upphör och de mår gott.

Varför väljer man ett sådant här studieprogram?

– Jag tycker den positiva psykologin är väldigt inspirerande. Jag vill sprida detta till fler, på ett konkret sätt, säger Johanna Berg.

– För mig var det tvärtom, säger Anton Hallin. Jag började här för att må bättre själv.

Klara Andreasson, som är andra­årselev och alltså tillhör den första kullen av psykologiska coacher, hade redan läst till ”hälso­coach” på en folkhögskola innan hon påbörjade sin utbildning på Högskolan i Skövde. Hon ville gå vidare och bredda sina kunskaper.

– Jag är väldigt nöjd. Den stora skillnaden mot folkhögskolan är att här får vi en bra vetenskaplig grund att stå på, både vad det gäller teorier och metoder.

En annan andraårselev, Erik Nordgren, hade påbörjat ett besläktat studieprogram på Högskolan i Skövde – Medvetandestudier – innan han sadlade om och bytte till programmet Psykologisk coach.

– Det mer teoretiska programmet Medvetandestudier, där man studerar medvetandefilosofi och neuropsykologi, var väldigt intressant och spännande, men jag ville ha något som var mer praktiskt användbart. Det här känns jättebra.

Både Klara och Erik har fått pröva på att coacha andra, under handledning. Klara Andreasson berättar att man börjar med den kanske självklara frågan: Vad vill du ha hjälp med?

– Coachning fungerar bara om man valt att söka sig till en coach frivilligt, därför att man tycker att man behöver det. Och syftet är förstås inte att man ska gå omkring och vara glad jämt, utan att man ska få verktyg för att kunna skapa sig ett bättre liv.

Anders Haag

Källa

  • Comments(3)//www.psycoach.se/#post50

Just nu vill jag leva.

ÖvrigtPosted by LinneaM Mon, June 07, 2010 14:46:11

Allt som hänt och allt som kommer att hända sker i nuet. Det är den enda stund som finns. Med det sagt, är det inte konstigt att många människor har svårt att vara där? Hur kan det vara svårt att vara i det enda som finns? Hur kan vi ha utvecklats till en så stressad livsform att själva livet har blivit något vi måste gå på kurs för att lära oss att uppleva?

Nuet kopplas ofta ihop med här. Här och nu. Men nu hör inte alls hör ihop med här, för nu finns överallt samtidigt. I hela världen delar vi på samma nu. I hela universum. De ögonblick som fanns igår är borta, de ögonblick som strax ska komma finns inte än.

Allt som finns existerar i ett gemensamt och ständigt pågående nu. Och om vi inte är där, var är vi då?

  • Comments(2)//www.psycoach.se/#post49

Fyll din burk

ÖvrigtPosted by LinneaM Fri, May 14, 2010 10:38:58

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt ”ja”.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

”Nu”, sa professorn medan skratten klingade ut, ”vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som – om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod – ändå skulle uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat – småsakerna.

”Om ni lägger sanden i burken först”, fortsatte professorn, ”går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så… var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om ”golfbollarna” först – sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.”

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log. ”Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.”

Källa

  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post47

Känn dig själv

ÖvrigtPosted by LinneaM Fri, April 16, 2010 19:10:00
På Kulturhuset i Stockholm pågår just nu utställningen Känn dig själv som handlar om känslor och medvetandet.
Utställningen består av rumsinstallationer med olika teman. I varje rum får besökaren lära sig mer om hjärnan, drömmar, känslor, jaget, medvetandet mm. Ungefär samma saker som jag skriver om på bloggen alltså! :o) Kostar ingenting och är absolut värt ett besök!

Foto: Anders Eriksson
Här sitter jag i utställningens "hjärna". Lysdioderna blinkar och byter färg och symboliserar hjärnaktiviteten mellan neuronerna.


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post39

Finns jag utan du?

ÖvrigtPosted by LinneaM Mon, October 19, 2009 13:09:53
I senaste numret av tidningen Leva läser jag en artikel om "Livets viktigaste frågor", där dessa diskuteras kort utifrån olika filosofiska aspekter. En av frågorna är "vem är jag?" och resonemanget kring frågan avslutas med orden "Eller är det så att vi människor speglar oss i varandra, och därmed blir någon? Jag blir jag för att jag förstår att du är du!"

Detta fick mig att fundera på om ett medvetande kan existera självständigt. Kan jag förstå, eller ens uppfatta, mig själv utan något att jämföra med?


Senare läser jag i The New Yorker om isolerad ensamhet och dess påverkan på människor. Artikeln handlar om människor som isolerats i krig och gisslansituationer under längre perioder, vilket de beskriver som betydigt värre än fysisk tortyr. Studier på krigsfångar har visat att långvarig isolering kan orsaka lika allvarliga skador som fysiska hjärnskador. Människor är beroende av sällskap och sammanhang, inte för att det är trevligare eller mer praktiskt så utan enligt artikeln i The New Yorker för att "simply to exist as a normal human being requires interaction with other people".

Så kanske går det inte att existera ensam? Vad tror du?


  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post17

TED-talk Jill Bolte Taylor

ÖvrigtPosted by LinneaM Sat, September 19, 2009 20:04:07
Här kommer ett riktigt superdupertips för alla som är intresserade av psykologi, hjärnan, lycka, teknik med mera. www.ted.com

Där finns mängder av korta föredrag med intressanta människor med en "Idea worth spreading" som de får 20 minuter att berätta om. Ett av de mest sedda klippen är detta med hjärnforskaren Jill Bolte Taylor.Jill Bolte Taylor har också skrivit en bok om händelsen, "My stroke of insight", som nyss översatts till svenska under titeln "Min stroke".


  • Comments(1)//www.psycoach.se/#post11