Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Stroke

TED-talksPosted by LinneaM Thu, December 01, 2011 09:46:54
Jill Bolte Taylor pratar om vad som händer i hjärnan när man får en stroke, något hon vet mycket väl eftersom hon både arbetat som hjärnforskare och själv fått en stroke. Detta är ett av de mest sedda och uppmärksammade TED-talksen, och en klar personlig favorit. Måste ses!

  • Comments(2)//www.psycoach.se/#post148

Upplevelser och minnen

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 30, 2011 18:29:08
Nobelpristagaren Daniel Kahneman pratar om vad som påverkar hur vi uppfattar och minns våra erfarenheter. Vad som händer är nämligen inte alls samma sak som vad vi uppfattar och minns och detta påverkar vår lycka.


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post147

Rädda världen IRL

TED-talksPosted by LinneaM Tue, November 29, 2011 20:57:19

Jane McGonigal pratar om hur motivationsstrategier från dataspel kan appliceras på verkligheten för att överföra det engagemang spelare har till exempelvis miljöproblem.
  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post146

Hjärnans förmåga att förstå musik

TED-talksPosted by LinneaM Mon, November 28, 2011 10:35:52

I det här TED-klippet visar Bobby McFerrin utan ord vilken fantastisk förmåga hjärnan har att förstå musikaliska samband. Sjung med och prova själv!  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post145

Motivation

TED-talksPosted by LinneaM Sun, November 27, 2011 10:41:30
"There is a mismatch between what science knows and what business does" säger Dan Pink i sitt TED-talk. Motivationsforskningen avslöjar mycket om vad som påverkar människors prestationsförmåga men arbetsplatser och företag ignorerar ofta den kunskapen. Lyssna på Dan Pink när han förklarar hur motivation fungerar och inte fungerar. Det är förmodligen inte som du tror...

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post144

Demon eller hjälte?

TED-talksPosted by LinneaM Sat, November 26, 2011 10:37:26
Philip Zimbardo är en numera pensionerad psykolog som gjort oerhört mycket framstående forskning under sin långa karriär. Han är främst känd för sitt arbete inom de lite speciella områdena tid (hur vi förhåller oss till den på olika sätt) och vad vi kallar för ondska. Hans TED-talk handlar om det senare ämnet (varning för starka och hemska bilder). Vad är det som driver människor till att utsätta andra för hemska saker som tortyr och terrorism?


Han avslutar dock genom att prata om motsatsen till terrorism, nämligen heroism. Enligt Zibardo krävs bara två saker för att göra något heroiskt:

1. Agera när ingen annan gör det

2. Agera sociocentriskt istället för egocentriskt


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post143

Kärlek i hjärnan

TED-talksPosted by LinneaM Fri, November 25, 2011 09:38:06
Helen Ficher forskar på kärlek. Vad det är, hur det fungerar och varför vi är så besatta av det. Hon gör det på ett oerhört mänskligt sätt, utan att bortförklara allting som kemikalier i hjärnan. Lyssna på hennes TED-talk om vad som händer i hjärnan när vi blir förälskade och dumpade.


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post142

Vilka saker står i vägen för din lycka?

TED-talksPosted by LinneaM Thu, November 24, 2011 11:12:08

Den materiella standarden har ökat avsevärt i västvärlden under de senaste decennierna. Vi har mer pengar, större hus och mycket fler saker. Men lyckonivåerna har mer eller mindre stått stilla under samma period. Står vår strävan efter materiella ting i vägen för vårt välbefinnande?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post141

Leenden som superkraft

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 23, 2011 23:21:25

Ron Gutmans TED-talk handlar om hur, när och varför vi ler och varför det är så bra för oss. Han kallar leenden för en superkraft och berättar om forskning som visar bland annat att leenden kan påverka både hur framgångsrika vi blir och till och med hur länge vi lever!

Han nämner också en svensk studie från Uppsala Universitet som visar att det är svårt att se sur ut när man ser någon annan le eftersom leenden är evolutionärt och universellt smittsamma. :)


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post140

TED-talks!

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 23, 2011 23:03:35
Det har varit lite tyst på bloggen den senaste tiden men nu blir det ändring på det! Med start idag kommer jag varje dag länka till ett TED-talk som handlar om välbefinnande, lycka, positiv psykologi, motivation, neurovetenskap och andra intressanta och näraliggande ämnen.

TED står för Technology, Entertainment och Design och deras slogan är "Ideas worth spreading". Inbjudna talare får prata i 18 minuter om sina respektive expertområden och resultatet brukar vara oerhört fascinerande, inspirerande och berörande.

Läs mer om TED på www.ted.com

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post139