Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Missanpassningshypotesen

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 24, 2010 13:19:00
Inom evolutionspsykologin finns något som kallas "The mismatch hypothesis", eller missanpassningshypotesen. Den förklarar hur många hälsoproblem uppstår på grund av skillnaderna mellan EEA och dagens moderna livvstil.

Ett exempel är fobier. Det är mycket vanligare att människor har fobier för sådant som var farligt under EEA (tex spindlar, mörker, höjder) än för sådant som är farligt nu (tex bilar och eluttag).

Ett annat tydligt exempel är ätande. Vår kropp är inställd på att reagera utifrån de förhållanden som fanns på savannen där särskilt mat med högt fett- och kaloriinnehåll vara lyx. När bären var mogna och man dödat ett djur då gällde det att äta upp sig ordentligt eftersom man inte visste när eller ens om man skulle få chansen att äta något liknande igen. Att dö av svält inom några veckor var ett helt realistiskt hot så de som hade lättast för att lagra energi på kroppen i form av fett överlevde och spred sina gener.

Kroppens ämnesomsättning och psykologi säger åt oss att
1. Äta när det finns mat
2. Jaga/leta mat när det behövs
3. Vila när vi är mätta.

Superfiffigt på stenåldern, lite mindre anpassat för ett samhälle där mat finns lätt tillgängligt jämt och ingen nånsin går hungrig...


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post58

Snygg snyggare snyggast

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 24, 2010 12:48:53
Enligt evolutionspsykologisk forskning letar män och kvinnor delvis efter olika saker hos en potentiell partner. För att göra en lång historia kort går det att sammanfatta såhär: män attraheras av utseende (kurvor, symmetri och sundhetstecken som rosiga kinder och ren hy är tecken på fertilitet) och kvinnor attraheras av status och dominans (eftersom andra i flocken/samhället helst avstår från att provocera alfahannen och hans familj).

Under EEA var utbudet på partners väldigt begränsat medan vi idag har hela världens människor bara en flygtur bort. Studier har visat att vi är starkt påverkade av en "gräset är grönare på andra sidan"-mentalitet som gör att vi uppskattar vår partner i förhållande till andra individers utseende och status.

I en studie lät man män i heterosexuella parförhållanden titta på antingen vackra kvinnor eller konst. Männen som tittat på snygga tjejer bedömde sin partner som mindre attraktiv och uttryckte dessutom mindre kärlek till henne än männen som tittat på konst! Samma sak hände när kvinnor fick titta på socialt dominanta män eller konst!

Så vad får detta för konsekvenser? Har Sara i parallelklassen och Johan på dejtingsajten en chans mot en photoshoppad och tokstylad Jessica Alba och en supertuff Brad Pitt i Fight Club? Vad gör detta med våra referensramar och med våra förväntningar på oss själva och på en potentiell partner?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post57

Logik och Wason selection task

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Fri, September 03, 2010 19:35:38
De amerikanska pionjärerna inom evolutionspsykologi Leda Cosmides och John Tooby har forskat på styrkor och svagheter i det logiska tänkandet hos människor.
Låt mig visa vad de kommit fram till med hjälp av två uppgifter som kräver logiskt tänkande; Wason selection task.

Exempel 1
Du har blivit anställd på ett kontor och har till uppgift att kontrollera att ett antal mappar blivit korrekt uppmärkta enligt följande regel: Om ett dokument har klassifikationen D måste den märkas med koden 3. Du har fått veta att det blivit fel i kodningen och du måste hitta felen. Varje mapp har sin bokstav på ena sidan och siffran på andra. Nedan finns fyra dokument, vilket/vilka dokument måste du vända på för att kolla efter fel?
D________________F_______________3_________________7

Exempel 2
Du har blivit anställd som dörrvakt och ska se till att följande regel följs: Om en person dricker öl måste vederbörande vara över 20 år. Korten nedan har information om fyra personer i baren med ålder på ena sidan och vad de dricker på andra. Vilket/vilka kort måste du vända på för att kunna vara säker på att ingen bryter mot regeln?
ÖL_______________COLA______________25 ÅR_______________16 ÅR

Dörrvaktsexemplet var mycket lättare, eller hur? Det intressanta är att båda exemplen har exakt samma logiska struktur. Trots det klarar ungefär 25% av collegestudenter att lösa det första exemplet och ca 75% det andra. Hur kan detta komma sig?

Efter att ha utsatt mängder av människor för olika varianter av Wason selection task har Cosmides och Tooby kommit fram till att den mänskliga hjärnan har vad man skulle kunna kalla för en fuskradar. Vi är nämligen oerhört mycket bättre på att avslöja fusk, som i exempel 2, än på att avslöja misstag i generella logiska regler, som i exempel 1. Vilket förstås är en fördel ur evolutionshänseende.


  • Comments(5)//www.psycoach.se/#post55

EEA

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Thu, September 02, 2010 21:39:51
Människans livsvillkor har förändrats oerhört drastiskt de senaste århundradena medan våra kroppar och hjärnor inte förändrats sedan det evolutionspsykologerna kallar EEA, environment of evolutionary adaptedness. EEA är ett relativt begrepp som beskriver den tid då människoarten utvecklades under och är skapad för. Det är alltså inte en specifik period i historien utan varierar beroende på vilken egenskap eller del av människan man talar om. EEA för bipedalism (gå på två ben) är en helt annan tidsperiod än EEA för språk.

Detta kan ställa till problem för oss som lever i det moderna 2000talet. Våra ögon är till exempel inte anpassade för att köra bil i mörker (eller köra bil överhuvudtaget) och kroppen är inte gjord för att sitta på en stol 10 timmar varje dag. Resultaten av det kan bli trafikolyckor och fetma som definitivt inte var problem som evolutionen behövde ta hänsyn till under EEA och som kroppen därför inte har några effektiva försvarsmekanismer mot.

Samma princip gäller för hjärnans psykologiska försvarsmekanismer. Vi har mängder av mentala funktioner som inte är anpassade för dagens livsvillkor och vi har mängder av moderna livsvillkor som hjärnan inte är anpassad för. Kan du komma på några exempel?

  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post54

Evolutionspsykologi

EvolutionspsykologiPosted by LinneaM Thu, September 02, 2010 20:06:45
Evolutionspsykologi är ett område inom psykologin som behandlar precis samma områden som traditionell psykologi men ur ett annat perspektiv.

Traditionell psykologi handlar i första hand om individen och försöker genom så kallade proximata frågor ta reda på hur psyket fungerar.
Evolutionspsykologi handlar om människan som art och försöker genom så kallade ultimata frågor ta reda på varför psyket fungerar som det gör.

Evolutionspsykologin förutsätter att alla hjärnans egenskaper och förmågor finns där av skäl som varit evolutionärt fördelaktiga (eller iaf inte till nackdel) och försöker ta reda på vilka fördelarna varit och/eller är.

Det är dock viktigt att inte falla för den sk naturalistiska villfarelsen som innebär att man accepterar en egenskap bara för att den rent evolutionärt varit till nytta. Det är tex ett faktum att en hög testosteronhalt ökar aggressiva tendenser och att män därmed är med aggressiva än kvinnor men det betyder inte att höga testosteronvärden gör det acceptabelt att slåss. Att något är naturligt behöver alltså inte innebära att det är okej och evolution behöver inte innebära framsteg, bara förändring.


  • Comments(0)//www.psycoach.se/#post53