Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Vi gör Skövde lyckligare

LyckaPosted by LinneaM Mon, October 24, 2011 15:23:28

Jag och tre coachkollegor från Sveriges Akademiska Coacher samarbetar med lokaltidningen Skövde Nyheter (SN) i en reportageserie där läsren får följa fem personers väg mot mer lycka och livstillfredsställelse. Startskottet gick i slutet av förra vecken när vi träffade deltagarna och mätte deras lyckonivåer. Därefter blev de tilldelade var sin strategi från Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg. Under två månader kommer de göra övningar som ökar välbefinnandet samt delta i gruppaktiviteter som ger en extra välbefinnandeboost. Därefter mäter vi deras lyckonivåer igen.

SN följer detta i en reportageserie som kommer i tidningen varannan vecka. Till varje artikel skriver någon av oss coacher en krönika och svarar på läsarnas frågor om lycka.

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post136

Säg något snällt

LyckaPosted by LinneaM Thu, October 20, 2011 17:53:43


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post135

Bloggtips: Lyckobloggen

LyckaPosted by LinneaM Wed, October 19, 2011 09:23:12
www.lyckobloggen.se kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi och välbefinnande skrivna av Sveriges främsta lyckoexperter, bla lyckoforskare, politiker,författare och psykologiska coacher. Rekommenderas!

Tidigare under hösten tipsade Lyckobloggen om lyckoboostarna på www.psycoach.se (som du hittar här).


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post134

Säg det med ett leende och med en glimt i ögonvrån

LyckaPosted by LinneaM Wed, November 10, 2010 10:42:32
"Vi skrattar inte för att vi är glada, vi är glada för att vi skrattar" påstod William James, amerikansk 1800-talspsykolog som bland annat skrivit det inom psykologin episka verket Principles of Psychology. Modern forskning visar att han hade rätt, iaf delvis. Den feedback hjärnan får från skrattets muskelsammandragningar i ansiktet gör att den utsöndrar måbra-hormoner och vi mår ännu bättre, vilket skapar en "rundgång" av lycka. Även om skrattet från början var falskt.
I en studie lät man en grupp med försökspersoner sätta en penna mellan tänderna för att försätta musklerna i smalj-läge. I den andra gruppen höll försökspersonerna pennan mellan överläppen och näsan genom att försätta musklerna i sur-läge. Därefter fick de se ett skojigt filmklipp och sedan fylla i ett formulär och bedöma hur de mådde. Personerna med smajlpennan upplevde mer positiva känslor trots att båda grupperna sett samma filmklipp. Alltså; fake it til you make it och hjärnan kommer jobba till din fördel.

Men om man är så fejk att man inte kan make it då, tex personer som använder botox för att slippa rynkor? Botox är ett nervgift som förlamar ansiktsmuskulaturen så att den inte kan ge upphov till rynkor men därmed inte heller används vid andra funktioner, tex glada och sura miner. Självklart har man forskat på detta också. Det visade sig att människor med botox upplever mindre positiva känslor än andra. Hjärnan får helt enkelt inte den feedback som behövs för att rundgången ska fungera.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post63

Anpassning till livets bergodalbana

LyckaPosted by LinneaM Wed, October 13, 2010 01:45:37

Människan har en fantastisk förmåga till anpassning, både fysiskt och psykiskt. Vi kan beroende på omständigheterna gå upp och ner i vikt, höja och sänka pulsen, bli rädda eller glada osv.

Vår anpassningsförmåga skapar en flexibilitet som möjliggör att vi kan befinna oss i olika ytterligheter för att sedan återgå till ett mer neutralt läge. Detta gäller även vårt mentala välbefinnande. Studier har visat att både en person som vunnit på lotto och en person som blivit förlamad ett år senare har samma lyckonivåer som innan. Människor kan återhämta sig från euforisk lycka såväl som djup sorg och det fyller en viktig funktion. Om känslor inte mattades av efterhand skulle vi bli emotionellt överbelastade av att känna allting samtidigt.

Känner man till att starka känslor avtar med tiden och vet varför blir det lättare att skapa realistiska förväntningar på sina emotionella upplevelser. Lycka är inte samma sak som eufori utan kan också komma till uttryck i en lugn känsla av välbefinnande. En person som bara kan uppskatta de emotionella toppar som tillfälliga positiva händelser kan ge kommer bli besviken. Någon som istället förväntar sig och kan uppskatta både de emotionella topparna de lugnare perioderna emellan topparna är mer tillfredsställd med sitt liv.

Eftersom den här anpassningen verkar åt båda hållen fyller den en viktig funktion främst genom att den ger människor motståndskraft för återhämtning från negativa upplevelser. Det är hoppfullt och betryggande att veta att det går att ta sig över från de hinder och upp ur de fallgropar som livet ibland bjuder på. När du vet det kan du våga ta risker och gå utanför bekvämlighetszonen.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post61

Livet från den ljusa sidan

LyckaPosted by LinneaM Mon, October 11, 2010 14:17:59
Jag har tidigare skrivit om optimistiska och pessimistiska förklaringsmodeller. Men varför är det bra att vara optimistisk och hur blir man det?

Precis som med tacksamhet betyder optimism olika saker för olika människor men en definition från lyckoforskare är tilltron på att vi kan förverkliga våra ambitioner. Den tilltron påverkar både våra tankar, känslor, handlingar och resultat. När du ser positivt på framtiden och tror att du kan genomföra det du vill kommer du anstränga och fortsätta kämpa även vid motgång vilket såklart gör det mer troligt att du lyckas. Detta leder, inte helt oväntat, till att optimistiska människor är mer framgångsrika inom många områden. Optimister är friskare och mår bättre än andra även i krissituationer eftersom de är vana vid att vidta åtgärder och tror på sin förmåga att göra skillnad. Optimister har också bättre självkänsla, upplever kontroll över tillvaron och visar sällan tecken på depression och ångest!

Att sträva mot mer optimistiskt tänkande är alltså en utmärkt lyckostrategi och Sonja Lyubomirsky skriver i boken "Lyckans verktyg" att allt som krävs för att man ska bli mer optimistisk är att man har det som mål och övar på det. Det kan man göra till exempel genom att identifiera och ifrågasätta negativa tankar (läs mer om hur här) eller föreställa dig och skriva ner din bästa tänkbara framtid om ett, fem och/eller tio år.
Den skeptiske (pessimistiske?) läsaren kanske hävdar att optimism och positivt tänkande är samma sak som självbedrägeri. Men är världen verkligen så svart eller vit? Förnekar man allt som är negativt genom att fokusera på det positiva? Givetvis inte. I många situationer finns det inte ens två motstridiga sidor. Det är precis samma vattenglas oavsett om du kallar det halvfullt eller halvtomt. Du får välja helt själv hur du ser på saken. Och varför då inte välja det synsätt som forskningen visat skapar lycka och välmående?

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post60

This emotional life

LyckaPosted by LinneaM Sat, August 28, 2010 20:24:33
"Grandmothers and uncles, priests and rabbis, taxi drivers, bartenders, motivational speakers; they all have something to say about happiness. But they don't all say the same thing. And that's where science comes in. By using scientific methods to identify the causes of human happiness we're learning that the secret of happiness was never very secret.

We're connected to each other.
Be long to each other.
We're made for each other.

Life is a journey through time and happiness is what happens when we make that journey together."

Dan Gilbert, Harvardprofessor i psykologi i dokumentären "This emotional life"


 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post52

Snygg och lycklig eller lycklig och snygg?

LyckaPosted by LinneaM Wed, April 28, 2010 12:59:58
En av alla lyckomyter är att du skulle kunna bli lycklig av att vara vacker. Om jag bara hade lockigt hår eller rakare näsa osv... Detta är inte sant men det finns andra kopplingar mellan lycka och utseende. Det som är avgörande är din subjektiva uppfattning av ditt utseende, alltså hur du själv tycker att du ser ut. Hur du faktiskt ser ut spelar mindre roll för lyckonivåerna. Människor som uppfattar sig själva som attraktiva är lyckligare.Men om man nu inte är helt förtjust i sitt utseende då? Dels bör man förstås öva på att tycka om sig själv och tänka snälla tankar om den egna kroppen men det kan också hjälpa att öka sitt välbefinnande på andra sätt. Genom att göra snälla saker, öva sig på optimistiskt tänkande, meditera, motionera eller prova andra lyckostrategier ökar lyckan. Och lyckliga människor är som bekant mer positivt inställda till allt, inklusive sitt utseende! :o)


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post45

Var snäll - bli lycklig

LyckaPosted by LinneaM Mon, April 26, 2010 23:58:33
En av lyckoaktiviteterna i Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg är att göra snälla saker mot andra när tillfällen till det dyker upp. Det kan vara i princip vad som helst och riktas till vem som helst; vänner eller främlingar. Det kan vara snäll-sms, kramar, ett telefonsamtal till mamma eller upphållda dörrar och det leder till massor av positiva känslor både hos den som får och den som ger snällheten.
Prova själv!
Enligt de vetenskapliga lyckostudier som gjorts måste du utföra en någon ny form av snällhet för att det ska öka din lycka. Om du alltid brukar ge pengar till Rädda Barnen eller skjutsa din flickvän till skolan kommer det inte ge effekt, utan prova något nytt. Bäst verkar det också fungera om du utser en dag i veckan till "snälldag". Sätt på dig snällglasögonen och ta chansen att hjälpa till när du kan. :o)

Boktips: Konsten att vara snäll
av Stefan Einhorn

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post44

Lycka i DN

LyckaPosted by LinneaM Mon, April 26, 2010 22:35:49
I DN Söndag 25/4 finns en artikel om Bengt Brülde som skrivit flera böcker om lycka och vetenskap och till vardags är professor i praktisk filosofi på Göteborg Universitet.

Han menar att en av de viktigaste delarna i ett bra och lyckligt liv är att brinna för något större än dig själv och nämner bland annat värdet av att ta ansvar för andra och omvärlden. Jätteintressant artikel, klicka på Bengt för att läsa den!


 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post43

Don't worry be happy

LyckaPosted by LinneaM Fri, April 23, 2010 16:36:22
En positiv förklaringsmodell förbättrar inte bara ditt eget välmående utan också dina relationer. Föreställ dig att någons partner kommer hem 30 minuter för sent. En person med en negativ förklaringsmodell har kanske har suttit hemma hela den halvtimmen och tänkt att han är säkert otrogen. I takt med att minuterna gått tankarna fortsatt om med vem han är otrogen, var och hur ofta dom brukar ses, hur länge dom har haft ihop det, möjliga hämndauktioner mm mm.

En person med en positiv förklaringsmodell kanske blir lite orolig men tänker att det nog är ett stopp i tunnelbana eller kanske att han stannar på vägen för att ordna en överraskning åt mig eller bara fastnade i ett jobbmöte. Hur som helst är han nog hemma snart.

Vilken pojkvän tror du får det trevligaste mottagandet när han kommer hem? Hur påverkar det resten av kvällen och resten av relationen?
Självklart ska man inte förneka verkligheten genom att intala sig att allt är bra men så länge man inte vet vad som hänt är det helt onödigt att föreställa sig det värsta. Don't worry, be happy helt enkelt! :o)

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post42

Dan Gilbert om lycka

LyckaPosted by LinneaM Fri, April 09, 2010 09:47:43
Psykologen Dan Gilbert berättar om hur lycka fungerar och inte fungerar. Det är inte som du tror.

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post35

Glad = Kreativ

LyckaPosted by LinneaM Thu, April 08, 2010 20:20:00
Idag gjorde vi ett experiment i skolan som gick ut på att jämföra resultatet av positiva och negativa känslor. Ena halvan av klassen lämnade klassrummet och vi andra satt kvar och blev bjudna på godis medan vi fick se ett bildspel med bland annat glada kattungar, söta bebisar och lyckliga människor.
Därefter skulle vi under en begränsad tid brainstorma fram så många användningsområden som möjligt för gem. Förslagen sprutade och vi skrev upp allt från smycken och tandpetare till plektrum och julgranspynt. När tiden var slut hade vi 80 mer eller mindre galna förslag.

Den andra gruppen utförde samma uppgift men de fick inget godis och deras bilder föreställde krig, svält och elände. De kom bara på 48 förslag och flera av dom handlade om bomber, blod och skador!! Den glada gruppen var alltså nästan dubbelt så kreativ! Det finns många vetenskapliga studier som bekräftar vårt resultat. Glada människor är kreativa människor! :o)

Det bästa är att det räcker med att se ett skojigt filmklipp eller bilder på glada människor för att få effekten. Prova nästa gång du inte vet vad du ska laga till middag!


 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post34

Lyckans verktyg

LyckaPosted by LinneaM Wed, April 07, 2010 21:40:08

Vad din lyckonivå beror på är faktiskt inte helt lätt att räkna ut. Lyckligtvis finns det lyckoforskare som tagit reda på vad som avgör vår lycka.
50% - gener
10% - yttre omständigheter
40% - dina medvetna handlingar

Lyckans verktyg av Sonja Lyubomirsky är en vetenskaplig bok om lycka som utgår ifrån att du kan påverka 40% av din lycka med hjälp av ditt beteende. Boken har stor praktisk del som är full av vetenskapligt beprövade lyckostrategier som ökar din lyckonivå. Som exempel kan nämnas strategier som hjälper dig att hantera stress och motgångar, leva i nuet och tillämpa tacksamhet.

Lyckans verktyg är huvudlitteratur för kursen jag läser nu och jag ska de kommande veckorna både läsa, praktisera och blogga om innehållet i boken. Men jag vill verkligen rekommendera alla att läsa den själva för den är lättläst, superintressant och finns numera i billig pocketversion på svenska. Dessutom är det himla kul att reflektera över sin lycka och aktivt påverka den till det bättre!

 • Comments(3)//www.psycoach.se/#post33

The desire theory

LyckaPosted by LinneaM Fri, November 27, 2009 14:13:32
Inom lyckoforskningen finns ett begrepp som på engelska heter The Desire Theory. Teorin jämställer, kanske främst som ett tankeexpriment, lycka med att få sina begär (desires) tillfredsställda. Tyvärr finns det några problem med teorin.

Det första, och kanske tydligaste problemet handlar om att det man vill ha inte alltid är samma sak som vad man behöver för att bli lycklig. Vi tror helt enkelt att vissa saker ska göra oss lyckliga bara för att vi vill ha dem, men har egentligen inte reflekterat närmare över vilka behov vi egentligen försöker tillfredsställa. Det är inte alltid så lätt att veta vilket behov man försöker uppfylla genom att tillfredsställa ett behov och det är inte nödvändigtvis samma sak. Har du kanske varit med om att du försökt muntra upp dig med en godispåse när du egentligen hade behövt en kram?
Detta brukar kallas "The cute puppy error" och innebär att vi drar felaktiga slutsatser när vi försöker förutse vår lycka. En hundvalp kan ju vara så rackarns söt att man kan känna jättestarkt att det enda man vill är att ta med den hem. Men hur stark den där känslan än är så är den ingen garanti för att du kommer orka gå ut med en ouppfostrad hund tidigt en regnig lördagsmorgon eller att din ekonomi klarar av en hundförsäkring och hundmat. Att vilja ha något är alltså inte samma sak som att uppskatta det när man väl har det.

En annan aspekt av problemet är att det är ganska enkelt att manipulera människors begär, till exempel genom reklam. Utan alla de säljbudskap vi dagligen upplever skulle vi inte känna begär efter ens en bråkdel av allt vi nu upplever att vi "måste" ha. Begären anpassas efter de möjligheter som finns och detta gäller även motsatsen. Det så kallade "happy slave problem" innebär att en person utan några möjligheter alls har mycket små begär som är enkla att tillfredsställa, men innebär det att slaven är lycklig?

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post22

Därför ska du vara lycklig!

LyckaPosted by LinneaM Tue, September 15, 2009 20:59:05

Lyckoforskningen visar att det finns mängder av skäl att ta sin lycka på allvar. Eftersom lycka påverkar människor positivt i så många olika avseenden finns det skäl som är personliga, andliga, ekonomiska, hedonistiska, filosofiska, vetenskapliga, politiska, hälsorelaterade, darwinistiska osv osv.

Jag börjar med att nämna några av de vetenskapliga skäl forskare funnit inom den positiva psykologin. Positiva känslor och lycka ger flera fysiska förbättringar på bland annat immunförsvaret och vår förmåga att hantera stress. Det har också visat sig ha en avsevärd positiv effekt på bland annat intuition och kreativitet. Man vet också att positiva känslor fyller helt andra funktioner än negativa sådana. De negativa, som stress och oro, får oss att tydligt fokusera på ett problem som snabbt behöver lösas. De positiva gör det motsatta genom att få oss att vidga perspektivet och se helheten. Det främjar vårt tänkande och vi får idéer och kan hitta nya lösningar.

En annan stor fördel med positiva känslor är att det skapar nya sociala band, och stärker de som redan finns. Det är ju mycket roligare att umgås med någon som är glad, eller hur? Positiva känslor gör att vi blir mycket bättre på att uppmärksamma andra människor (jämfört med en arg eller stressad person som har fullt upp med sitt eget), vilket är en god förutsättning för nya möten, vänskap och kärlek.

Sett ur ett samhällsperspektiv finns det stora fördelar med lyckliga människor. En är att det skulle förbättra folkhälsan och få en ekonomisk effekt i och med färre sjukskrivningar för depression, utbrändhet mm. Men även att höja lyckan hos friska människor skulle göra skillnad. Det är nämligen bevisat att lyckliga människor är bra på att samarbeta, vilket påverkar både stämningen och effektiviteten på en arbetsplats. Om alla företag hade välmående anställda som kunde samarbeta utan problem skulle det markant förhöja lönsamheten.

En fiffig sak med lyckan är att den inte behöver vara målet i sig själv utan kan ses som ett redskap för att uppnå andra mål. Flera studier visar att lyckliga människor är mer framgångsrika på många områden, inte minst sociala. De har bland annat fler och bättre relationer, högre inkomst och är friskare. När människor mår bra har de också mer kraft, lust, hopp, mod och vilja att sätta upp nya mål och göra nya saker. Så man skulle kunna säga att lyckan kan leda oss hur långt som helst.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post9

Fånga lyckan

LyckaPosted by LinneaM Sun, September 13, 2009 23:54:24

Varför ska man sträva mot att vara lycklig? Ofta anses den frågan inte behöva något svar, den är snarare det slutgiltiga svaret på andra frågor. Allt som kan motiveras med "det gör mig lycklig" ger inga följdfrågor. Vi har helt accepterat lyckan som ett högsta mål utan att ifrågasätta det. Men jag vågar mig ändå på att ställa den förbjudna frågan:

Varför ska man vara lycklig?

Jag har tidigare nämnt att man numera kan bevisa att lyckliga människor lever längre och friskare liv, och dessutom kan njuta av en hel hög andra hälsofördelar. Men människor jagade ju lyckan långt innan de bevisen dök upp (för inte alls länge sedan). Filosofer har i alla tider försökt förstå sig på lyckan och flera religioner (om inte alla?) nämner lyckan som ett mål. Dalai Lama har skrivit en bok om lycka och menar att det är själva meningen med livet.

Men hur har vi kommit fram till detta? Att vara lycklig är ju ändå något så abstrakt som en känsla, som egentligen inte ens går att beskriva med ord. Ändå nickar vi förstående när någon motiverar sina val med lycka. Är lyckan ett inbyggt begrepp i det mänskliga medvetandet? Ett mål som alla kan förstå och sträva mot utan att ens definiera det?

Det verkar ju lite som att någonstans på vägen har vi tappat kartan, för om vi verkligen visste varför vi ville vara lyckliga skulle vi väl se till att vara det? Det finns ju lyckliga människor så det är bevisligen inte omöjligt. Vad är det de har förstått som resten missat?

En intressant tanke, som kan vara den missade pusselbiten, är att lyckan i själva verket inte alls är ett mål på kartan. För att bli lycklig måste du göra något som gör dig lycklig. Det innebär att lyckan är en biprodukt av att du gör något annat. Lyckan går inte att "casha in" när man kommer fram, det gäller att fånga den i farten.

Jag tycker det är fascinerande att vi så hängivet söker lycka utan att ställa frågan varför den är det högsta målet. Eller räcker "det är skoj" som svar? Det kanske det gör? Det kanske helt enkelt bara är en hedonistisk strävan bland andra?

Varför vill du vara lycklig?

 • Comments(8)//www.psycoach.se/#post8

Om jag hade pengar...

LyckaPosted by LinneaM Wed, September 09, 2009 22:58:35

Hur är det egentligen med det omtalade sambandet mellan lycka och pengar? Det finns en hel del forskning och studier om detta och det är en högst relevant fråga, inte minst här i västvärlden där reklambudord och shoppingtempel ständigt försöker frälsa oss från ondo med nya krediterbjudanden. Det är lätt att tro att lycka ingår i priset, oavsett vilken vara vi har framför oss. Ofta blir vi lurade av vår egen upplevelse, man FÅR ju en lyckokick av att köpa en ny mobiltelefon eller den perfekta höstjackan. Men det är en kortvarig lycka.

Det dröjer inte länge innan du börjar snegla på nyare telefonmodeller och tuffare jackor, för att därefter sukta efter en ännu bättre telefon osv. Den här onda cirkeln kallas för "hedonistisk tillvänjning". Det innebär att ju fler och häftigare saker du köper, desto större blir dina krav på nästa pryl. Men du blir inte lyckligare av det, bara fattigare. Den enda effekten blir att du, precis som vilken missbrukare som helst, måste öka dosen bara för att hålla dig kvar på din befintliga lyckonivå. Utan den hedonistiska grottekvarnen skulle ju den med tuffast prylar var lyckligast, men som du förhoppningsvis märkt är det inte så det fungerar trots att reklambranchen gärna vill få oss att tro det (en nöjd människa är ju inte en god konsument).

Har du tänkt på hur snabbt du vänjer dig vid dina prylar? Att de nya jeansen bara kändes nya i några dagar, och att digitalkameran blev gammal rätt fort? Lyckligtvis finns det saker i livet som vi inte tröttnar på, till exempel relationer. Bra kompisar byter man ju inte ut i första taget. Så nästa gång du känner dig sugen på att köpa ännu en pryl kanske du skulle prova att ringa en vän och föreslå en skogspromenad istället?

 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post4

Tre tack

LyckaPosted by LinneaM Mon, September 07, 2009 23:37:50
En övning som visat sig inverka stort på människors upplevelse av lycka är en enkel tacksamhetsövning. Den kallas på engelska "Three blessings exercise" och precis som namnet antyder handlar det om att finna tre saker att vara tacksam för.

Varje kväll ska du tänka igenom din dag/ditt liv och välja tre saker som du är tacksam för och skriva ner dem. Har du en bok och en penna vid sängen blir det en skön kvällsrutin att skriva ner dina tack när du går och lägger dig. Fundera lite på din dag (kanske medan du borstar tänderna?) för att därefter skriva och somna leende. En variant är att välja en "lyckovän" att sms:a dina tack till, och få tre tillbaka. Det är härligt att få tacksamhet rakt in i mobilen varje kväll. Du ska också fundera på vad du gjorde för att det du är tacksam för kunde ske (tex även om du inte skapat solnedgången så var det ditt val att njuta av den).

När effekterna av den här övningen undersöktes i en studie visade det sig att deltagarna var lyckligare och mindre deprimerade i sex månader efter att de gjort övningen varje kväll under en vecka. Effekten av en veckas tacksamhet sitter alltså i under ett helt halvår.

Eftersom effekten är så stor och ansträngningen så liten är det verkligen värt att öva sig i att vara tacksam små saker som hur vacker skogen är, att personen på bussen log mot dig eller en komplimang. Det är också bra att emellanåt uppskatta så "självklara" saker som att man kan se, har vänner eller någonstans att bo. Att lägga märke till det positiva som finns och sker varje dag kan vända på upplevelsen av hela den dagen. Och i förlängningen upplevelsen av hela livet. • Comments(1)//www.psycoach.se/#post3

Hamburgermodellen

LyckaPosted by LinneaM Sun, September 06, 2009 20:01:52

Det finns flera modeller för att beskriva lyckan och en av dem har Harvardprofessorn Tal Ben-Shahar gjort. Han kallar den hamburgermodellen och jämför olika beteenden och sätt att se på lyckan med hamburgare. Modellen kommer från hans bok Happier som baseras på hans kurs om lycka som numera är Harvards populäraste. (Boken finns på svenska under titeln Lyckligare och finns också på pocket på engelska.)

Den första hamburgaren beskriver förhållningssättet Hedonism. Det är en snabbmatsburgare som erbjuder fördelar i nutid (smakar gott och man bli mätt) men nackdelar senare (man mår illa och blir tjock). En hedonist prioriterar alltså den kortsiktiga njutningen före långsiktiga mål.

Den andra hamburgaren symboliserar det motsatta beteendet, dvs att försaka njutningen i nuet för att vinna fördelar senare. Tal Ben-Shahar jämför det med en vegetarisk burgare som är hälsosam men osmaklig. Det här beteendet gör att man fastnar i Ekorrhjulet och ständigt skjuter fram sin lycka och njutning.

Den tredje burgaren är en symbol för Nihilism och den är både äcklig och onyttig. En nihilistisk person är närmast apatisk och bryr sig varken om att uppleva glädje nu eller att se någon mening med framtiden.

Den fjärde burgaren är den ultimata ”lyckoburgaren” som både är hälsosam och smakar gott.

Dessa olika hamburgare skiljer sig alltså åt i om de erbjuder lycka/njutning i nutid eller framtid. De olika synsätten leder i längden till helt olika livsstilar och upplevelser av lyckan.

Att som en hedonist fånga njutningen i nuet utan att ta hänsyn till konsekvenserna kan bli besvärligt i längden. Hedonisten söker njutning och undviker smärta i allt. Är det gott med choklad äter man och känns det jobbigt att arbeta låter man bli. Vad hedonisten vanligtvis inte räknar med är effekten av tillvänjning som innebär att man hela tiden måste öka dosen för att upprätthålla effekten. Åker man berg-och-dal-bana varje dag försvinner så småningom pirret i magen och man behöver byta upp sej till en ännu vildare bana för att få uppleva samma pirr. Risken för missbruk och alla därtill hörande konsekvenser kan bli överhängande beroende på val av njutningsmedel.

Att göra tvärtom och spendera sitt liv i ekorrhjulet innebär att man avstår från njutning just nu för att uppnå en större njutning sen. Eventuellt. Eftersom livsstilen går ut på att ständigt skjuta upp belöningen och lyckan finns det ingen garanti alls för att man någonsin kommer fram. Först ska man ta studenten, sen gå klart högskolan, få in en fot på marknaden, få upp lönen, få chefsjobbet, köpa hus osv osv osv. Försöker man skjuta fram sin lycka är risken överhängande att man istället blir utbränd.

Stackars nihilisten finns det egentligen inte så mycket att säga om. En sådan person har inte särskilt mycket med lycka att göra utan är snarare ett exempel på en deprimerad människa som tappat hoppet om både nuet och framtiden. Undvik!

Lyckoburgaren däremot består av en balans mellan ekorrhjul och hedonism. För att må bra behöver vi alltså både njutning nu och någonting att sträva emot.

Vilket hamburgerliv lever DU?


 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post2