Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Radiointervju

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, October 07, 2011 20:14:37
Jag intervjuades om positiv psykologi och motivation i finska Radio Vega igår. Du kan lyssna på inslaget här. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post123

Psycoach.se firar två år! :)

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Sat, September 03, 2011 19:13:47
Imorgon är det exakt två år sedan jag skrev det allra första inlägget på den här bloggen. Tvåårsdagen kommer firas med ett interaktivt lyckoäventyr. Exakt hur det går till får du veta imorgon men en ledtråd är att det blir ett smörgåsbord av verktyg... • Comments(0)//www.psycoach.se/#post89

Frisk eller inte sjuk?

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, May 20, 2011 12:15:48

Traditionell psykologi har ett stort fokus på att bota och lindra psykisk sjukdom och har som mål att ta bort alla symptom. Men är symptomfri samma sak som välbefinnande? Nej, förstås inte. Och mental sjukdom behöver inte heller vara samma sak som total brist på välbefinnande. Psykologen Corey Keyes har tagit fasta på detta och skapat The Complete Mental Health Continuum som mäter både symptom på psykisk sjukdom och symptom på psykisk hälsa, till exempel positiva känslor, goda relationer och personlig utveckling.

Enligt den här modellen är välbefinnande och psykisk sjukdom inte varandras motsatser utan mäts på två olika skalor. Föreställ dig ett kors där den horisontala axeln mäter symptom på mental ohälsa och den vertikala mäter symptom på mental hälsa eller välbefinnande. Då får du fyra rutor som representerar fyra olika tillstånd av mental o/hälsa.

Högst upp till vänster har vi vad Keyes kallar ofullständig mental sjukdom, alltså en hög andel symptom både på hälsa och ohälsa. En person som befinner sig här är diagnostiserad med en mental sjukdom men mår ändå relativt bra.

Nere till vänster finns kategorin fullständig mental sjukdom, alltså många symptom på ohälsa och få på hälsa. Här befinner sig personer som är mentalt sjuka och mår riktigt kasst. För att undvika den här rutan är det viktigt att ta sitt välbefinnande på allvar och träna upp din förmåga till optimism, hopp, positiva känslor mm. (Hela bloggen är full av tips!)

På högra sidan av mittlinjen finns två kategorier av mental hälsa. Under mittlinjen finns ofullständig mental hälsa vilket innebär att man är psykiskt frisk men inte har särskilt många symptom på välbefinnande. Här befinner sig alldeles för många människor. De har inga akuta problem men mår heller inte särskilt bra utan går bara runt i en gröt av att må okej. Det är också här den positiva psykologin tar vid genom att studera vad man kan göra för att gå från att må okej till att må fantastiskt.

Den övre högra rutan representerar fullständig mental hälsa med inga eller få symptom på mental sjukdom och massa härliga symptom på mental hälsa! Så länge du är psykiskt frisk har du goda möjligheter att med hjälp av verktyg från positiv psykologi spendera större delen av din tid i fullständig mental hälsa!

 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post86

Njut av stunden

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Wed, May 18, 2011 16:14:51

Ett sätt att öka sitt välbefinnande och njuta mer av livet är att fokusera på allting som är bra, både när det händer, före och efter. Det låter självklart men att efterrätten är god eller sommarkvällen vacker är inte samma sak som att vi uppskattar det ordentligt. Det finns ofta fler glädjeämnen än vi tar oss tid att uppmärksamma. För att få in mer njutning och uppskattning i vardagen kan vi använda oss av flera olika tekniker.

Dela din upplevelse med andra. Berätta om allt roligt du ska göra i förväg, tala om efteråt hur kul det var och dela själva upplevelsen med andra om det är möjligt.

Skapa minnen genom att uppmärksamma hur bra du har det i stunden och njut av minnena i efterhand.

Gratulera dig själv och var stolt över de njutningsfulla händelser, stunder och möten du skapar i ditt liv.

Vässa sinnena genom att fokusera på hur gott, vackert eller skönt något är och blockera det som eventuellt skulle kunna distrahera.

Absorberas helt och fullt av stunden. Total närvaro.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post83

Broaden and build

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Tue, May 17, 2011 15:25:47

Den här kloka kvinnan heter Barbara Fredrickson och är forskare med positiva känslor som specialområde. Hon har gjort mängder med studier om hur känslor som optimism, glädje och tacksamhet påverkar människor på olika sätt. En del av hennes forskningsresultat sammanfattas i en modell som kallas Broaden and build. Den består av fem delar som representerar olika goda effekter av positiva känslor.

1. Positiva känslor breddar våra tankar och upplevelser och ger oss förmågan att se fler och större möjligheter. Negativa känslor fungerar på motsatt sätt, nämligen genom att rikta fokus på de problem som gjort oss upprörda, men ironiskt nog är vi i bättre skick för problemlösning när vi är i ett positivt känslotillstånd. Positiva känslor tar bort skygglapparna och gör att vi kan se saker i ett större perspektiv och få en bild av helheten.

2. När vi med hjälp av våra positiva känslor upptäcker nya möjligheter och vägar ger det oss erfarenheter som bygger upp oss på flera sätt och som vi kan använda för att komma över hinder och hantera utmaningar. Barbara nämner fyra olika tillgångar som byggs upp av positiva känslor; fysiska, sociala, intellektuella och psykologiska resurser. Det innebär att positiva känslor till exempel gör oss mer benägna att röra på kroppen, umgås med andra människor, lösa problem och tänka optimistisk. Detta leder i sin tur till att vi i längden blir starkare, socialare, smartare och gladare vilket är oerhört användbart i krävande situationer.

3. Positiva känslor påverkar oss inte bara psykologiskt och emotionellt utan även fysiskt. Barbara har testat detta i en studie genom att utsätta försökspersonerna för en stressig situation (hon sa åt dem att de skulle hålla ett tal om 5 min) vilket höjde deras puls och blodtryck. Därefter fick de se ett filmklipp som gjorde dem glada, ledsna, lugna, arga, rädda eller neutrala. Sen mättes puls och blodtryck igen och det visade sig att hos dem som fick se den glada filmen återgick blodflödet till normalläget avsevärt snabbare än hos de andra. Att kunna skratta i en jobbig situation är alltså väldigt bra för den fysiska hälsan.

4. När du upplever mycket positiva känslor bidrar det till att skapa en spiral av positiva tankar och optimistiskt tänkande, vilket gör det lättare för dig att hantera svårigheter i livet. Man kan säga att positiva känslor fungerar lite som en stötdämpare som minskar risken för tex depression.

5. Hur glad behöver man vara för att det ska göra någon skillnad då? Det har Barbara också forskat på och kommit fram till att både i relationer och på arbetsplatser och i organisationer går gränsen vid 3:1 för att skapa en uppåtgående spirale. Alltså tre positiva känslor/tankar/kommentarer för varje negativ. Mindre än så ökar risken för att spiralen börjar snurra åt fel håll och kommer man över 11:1 börjar det bli farligt åt andra hållet.

Som du förstår handlar positiva känslor om så mycket mer än att ha en skön känsla i stunden. Vill du veta mer kan jag varmt rekommendera Barbaras bok Positivity. Den är lättläst och superintressant.

Och undrar du vad du kan göra för att komma upp i och över 3:1 kan du få tips här och här.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post81

Blogginlägg om lyckohets

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Mon, May 09, 2011 10:09:29
Är lyckan ett krav och innebär "att vara lycklig" att man aldrig mår dåligt?

Detta diskuteras i ett välskrivet blogginlägg Psykologifabrikens hemsida.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post80

Psykologidagen 2011

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, April 08, 2011 22:28:26
Imorgon 9/4 föreläser jag och Klara Andreasson från Sveriges Akademiska Coacher om positiv psykologi på Psykologidagen 2011 i Uppsala. Kom dit och lyssna!
Besök också Sveriges Akademiska Coachers monter som är full av aktiviteter och övningar som ökar välbefinnandet och lär dig mer om positiv psykologi. Montern är dessutom full av ett gäng glada psykologiska coacher som gärna svarar på frågor om positiv psykologi, sin utbildningen och föreningen. :)

 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post77

Föreläsning i Finland

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, April 07, 2011 23:51:53
Finska yrkeshögskolan Novia skriver om min föreläsning om positiv psykologi på sin projektsida Målsatt.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post76

Det finns bara en av dig och det är du

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Wed, March 16, 2011 16:26:04

Det finns en genomgående tendens hos människor som gör att vi har lättare för att känna igen personer med samma etnicitet som vi själva. Många européer upplever att det är mycket svårare att känna igen olika personer med ursprung från asien eller arabländerna än fransmän eller andra européer. Det finns uppenbara risker med att inte se människor som individer och det vore förstås önskvärt att slippa den här tendensen, som brukar kallas "own-race bias". Av en slump hittade lyckoforskare något som helt kan tillintetgöra den.

Det började med att forskarna hade en teori om att positiva känslor (som var deras forskningsområde) kan förbättra förmågan att känna igen ansikten. Den mänskliga hjärnan har specialområden för igenkänning av ansikten och även om vi inte alltid kommer ihåg precis vem vi tittar på eller varför vi känner igen personen är det vanligtvis ganska lätt att avgöra OM vi setts förut. I enlighet med den sk "broaden and build"-teorin som visar att människor tar in mer information när de upplever positiva känslor ville forskargruppen nu ta reda på om detta gäller även igenkänning av ansikten.

Genom att försätta den ena men inte den andra gruppen med försökspersoner i ett positivt tillstånd undersöktes om igenkännigsfaktorn påverkas av positivitet. Det gjorde den, men mer specifikt än förväntat. Skillnaden gällde nämligen bara ansikten av annan etnicitet än den egna! Och inte så lite heller, all "own-race bias" försvann helt hos den positiva försöksgruppen!

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post74

Jakten på lyckan i SVT

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Wed, January 26, 2011 16:48:15
På SVT2 på tisdagar kl 21.30 visas "Jakten på lyckan" där programledaren Hanna Hellquist provar allt mellan positiv psykologi och andlighetsflum för att undersöka om det går att bli lycklig eller iaf lyckligare.

Länk till svtplay
 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post69

Välj dina mål

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Mon, January 10, 2011 15:31:40
Det pratas ofta om vikten av att sätta mål, särskilt så här i början på året. Men det är inte säkert att du får det du vill ha när du nått ditt mål. Forskning visar nämligen att olika typer av mål kan påverka ditt välbefinnande på olika sätt.

När ett gäng studenter vid University of Rochester tillfrågades av forskare om sina karriärmål delades de in i två grupper utifrån de olika målbilderna. Den ena gruppen hade så kallade yttre mål som att tjäna massor av pengar eller bli berömda. Den andra gruppen hade inre mål till exempel att hjälpa människor, växa eller lära.
Efter ett par år på arbetsmarknaden kontaktade forskarna de studenter som ansåg att de uppnått sina mål och frågade dem om deras välbefinnande. Resultaten visade sig vara ganska oväntade. Gruppen som uppnått sina inre mål var nöjda och mådde bra men gruppen med yttre mål var det sämre ställt med. Trots att de både tjänade bra med pengar och blivit kända precis som de önskade upplevde de högre nivåer av oro, depression och andra negativa mentala tillstånd än den första gruppen. Det verkar alltså som att det är sundare att söka framgång genom mening än att söka mening genom framgång.

Ingrid Tollgerdt-Andersson är filosofie doktor i ekonomisk psykologi och författare till boken "Passion - nyckeln till framgång" (läs en intervju med henne här). I den finns intervjuer med framgångsrika människor från helt skilda områden som Ingrid TA gjort för att finna gemensamma nämnare mellan deras framgång. Som boktiteln avslöjar är passion en av de viktigaste pusselbitarna. Att göra något du brinner för och tycker är meningsfullt är en god förutsättning för både ekonomisk och hälsomässig frmgång jämfört med att sträva efter själva framgången. På samma sätt är lyckan svårfångad när du jagar den men kommer på köpet när du gör något du tycker om och ser en mening med.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post68

Psykologiska Coacher i tv

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Tue, December 07, 2010 10:36:43
Några av Sveriges Akademiska Coacher intervjuas i SVT.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post67

Tacksamhet

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, May 20, 2010 19:13:28

Att uttrycka tacksamhet är en effektiv metod för att öka ditt välbefinnande. Lyckoforskning visar att tacksamma människor är mer energiska, oftare upplever positiva känslor, är mer hjälpsamma, förlåtande och empatiska och relativt sett lyckligare än andra. Som om inte det vore nog kommer här ytterligare 8 skäl till att uttrycka tacksamhet.

Genom att vara tacksam för och njuta av det som är bra i ditt liv kan du maximera nöjet, njutningen och meningsfullheten.

När du uppmärksammar det som är bra i ditt liv, hur du åstadkommit det och hur andra människor hjälpt dig kan det öka ditt självförtroende.

Tacksamhet kan vara användbart när du ska ta dig igenom svåra saker. Även om det känns utmanande att lista saker du är tacksam för när livet bara känns jobbigt kan det vara det viktigaste du gör eftersom det ger dig perspektiv och kan hjälpa dig att gå vidare.

Tacksamhet gör dig snäll. En studie visade att människor som uttrycker tacksamhet och är medvetna om andras hjälpsamhet är mer benägna att själva vara hjälpsamma.Tacksamhet ger näring åt relationer och påminner dig om hur värdefullt det är att ha vänner och en familj. Tacksamhet gör dig också positiv och positiva människor är mer uppskattade av andra och har lättare för att få nya vänner.

När du är tacksam fokuserar du mer på att uppskatta vad du har och mindre på vad andra har. Tacksamhet motverkar alltså avundsjuka.

Tacksamhet förebygger negativa känslor; det är omöjligt att känna ilska eller bitterhet när du är tacksam.

När du uttrycker din tacksamhet över nya saker i ditt liv som du uppskattar dröjer det längre innan du tar du dem för givna vilket motverkar hedonisk tillvänjning.

Så passa på att skriva tre saker du är tacksam för i kommentarfältet och sprid din tacksamhet!

 • Comments(3)//www.psycoach.se/#post48

Grubbel grubbel grubbel grubbel grubbel...

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, April 29, 2010 00:13:34

Lägger du en massa tid på att grubbla över saker som som redan hänt, problem som ännu inte finns och katastrofer som sannolikt inte kommer inträffa? Du kanske ligger sömnlös om nätterna och funderar på saker du eller andra sagt, alltid har färdiga försvarstal i huvudet om utifall någon skulle kritisera dig eller grubblar över vad som kanske eventuellt skulle kunna hända om du förlorade jobbet? Sådana tankar upptar massor av psykisk energi och leder till oro, koncentrationssvårigheter och inre stress. Lyckligtvis finns det några strategier att ta till för att få bukt med problemet.

Distraktion - det är svårt att grubbla samtidigt som man är upptagen med annat så när du kommer på dig själv med att sitta hemma och grubbla, läs en bok eller ring en vän istället. Sitter du i en bilkö när tankarna smyger sig på distrahera dig genom att sjunga en sång, lyssna på radion eller räkna röda bilar. Hitta på vad som helst som är mer upplyftande och konstruktivt än grubblerier.STOPP! - börja lyssna på dina tankar och välj vilka du vill behålla. Hör du något meningslöst grubblande så tänk eller säg högt till dig själv STOPP! och styr in tankarna på något positivt istället. Dom negativa grubblande tankarna har inget att tillföra så släng ut dem och prova att tänka den positiva motsatsen. Istället för att fundera på vad som skulle hända om du förlorade jobbet kan du visualisera hur det skulle vara att ha ditt drömjobb eller uppnådde något annat av dina mål.

Lös problemet - om det du grubblar på är ett problem som du faktiskt kan lösa så gör då det på bästa sätt. Även om det kanske tar emot att ringa mamma och säga att du faktiskt blev ledsen av den där kommentaren eller fråga dejten vad han egentligen menar så är värt det efteråt. Det tar så mycket energi att grubbla sig igenom dagar och nätter medan det är en stor lättnad att ha alla korten på borden.

Se helheten
- spelar det egentligen någon roll alls? När man är mitt uppe i något som känns problematiskt är det väldigt lätt att förstora det. Därför är det bra att ibland ta några steg tillbaka och se den stora bilden. Fråga dig själv om det misstag eller den oförrätt du inte kan sluta tänka på kommer ha någon betydelse alls om några månader eller ett år. Du kanske har upplevt något liknande tidigare som du såhär i efterhand inser var ganska obetydligt egentligen? Extremversionen är att fundera på om detta är något du kommer bry dig om på din dödsbädd. Om inte behöver du kanske inte oroa dig nu heller. Perspektiv - ett annat sätt är att visualisera dig själv och dina problem på ett sätt där perspektivet hela tiden vidgas. Först tar du och dina problem upp allt fokus, sedan backar du och ser hur du blir en liten del av en stad full av människor i ett land med ännu fler människor som bor tillsammans på en planet. Backa vidare ut i universum och se alla de andra planeterna som finns bland solsystem och galaxer i ett oändligt universum... Kanske är det inte hela världen ändå att du kom försent eller misslyckades med efterrätten?

Läs mer i Lyubomirskys bok Lyckans verktyg där dessa och andra strategier finns mer utförligt beskrivna. Värt att tänka på är att även om det går att ändra sina tankemönster är det inte helt lätt utan kräver tid och övning. Men å andra sidan är det inte helt lätt att ständigt ha huvudet fullt av negativt grubblande heller...

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post46

Prova på positiv psykologi i Psykologifabrikens Lyckolabb

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Tue, April 13, 2010 22:00:53
Torsdag 15 april anordnar Psykologifabriken ett Lyckolabb där besökarna får prova olika lyckoaktiviteter hämtade från den positiva psykologins vetenskapliga lyckoforskning. Bland mycket annat får du prova att hitta ditt flow, praktisera tacksamhet och använda dina styrkor på nya sätt.
Kvällseventet (kl 19-21) är slutsålt men det finns platser kvar till dagpasset kl 12-14. 150 kr kostar härligheten och då ingår Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg, som jag skrivit om här och rekommenderar starkt.

Jag och mina vänner från Sveriges Akademiska Coacher kommer vara där. Kom du också, till Nya Studion vid Stureplan i Stockholm, torsdag 15 april kl 12-14! :o)

 • Comments(3)//www.psycoach.se/#post37

Sök nu!

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Tue, April 13, 2010 21:40:26
Nu är det bara några dagar kvar som du har chansen att söka till Psykologisk Coach-programmet. Flera läsare har mailat mig och ställt frågor om programmet så här kommer svaret på de vanligaste plus lite annat som är bra att veta.

Först lite allmän information.
-Programmet ges under tre år på heltid vid Högskolan i Skövde.
-Utbildningen är helt vetenskaplig och unik i Sverige.
-De flesta föreläsningarna och nästan all kurslitteratur är på engelska.
-Studierna leder till en kandidatexamen i Kognitiv Neurovetenskap.
-Vill du inte läsa hela programmet går det att läsa vissa kurser fristående.
-Länk till programhemsidan.

Vilka ämnen läser ni?
Vi läser bland annat positiv psykologi, kognitiv neurovetenskap, medvetandestudier och psykologisk coachning. Klicka runt en stund här på bloggen så får du en tydlig bild av vad programmets första år erbjuder.

Är utbildningen seriös?
Jajamen. Våra lärare är otroligt välutbildade och kunniga, flera av dem är i grunden psykologer, neurologer och forskare som har specialiserat sig inom positiv psykologi mm. Hela utbildningen är vetenskaplig och alla metoder vi lär oss är evidensbaserade och har sin grund i modern forskning.

Ingår någon praktiskt coachning?
Ja, vi både coachas och coachar. Studenterna börjar i årskurs två med att coacha varandra för att därefter coacha okända klienter.

Vad läser ni för kurslitteratur?

Här är ett urval av våra kursböcker.
Får man jobb?
Utbildningen är så ny att det ännu inte finns några som examinerat (första årskullen tar examen 2011). Däremot är flera av andraårseleverna redan ute och coachar och föreläser professionellt. De flesta vi talat med, både lyckoforskare och på potentiella arbetsplatser, är imponerade över vår utbildning och kompetens.

Jag tvivlar inte för ett ögonblick på att jag kommer få jobb efter studierna däremot är jag rätt säker på att jag kommer få jobb innan jag avslutat studierna. Möjligheterna är stora, vi kan framgångsrikt coacha anställda chefer, ungdomar, föräldrar, arbetsplatser, idrottare, yrkesgrupper inom mängder av olika områden som tex lycka, välbefinnande, personliga styrkor mm. Överallt där det finns (psykiskt friska) människor finns det en potientiell arbetsplats för en coach.

Däremot kommer du sannolikt inte hitta någon annons hos arbetsförmedlingen efter som psykologisk coach är ett helt nytt yrke. Arbetsmarknaden och samhället behöver oss, men de vet i många fall ännu inte om att vi finns. Det går säkert bra att söka jobb som kurator eller liknande men jag tror att lite entreprenörsanda är på sin plats.

Vad är Sveriges Akademiska Coacher?
Sveriges Akademiska Coacher är en förening för studenter på coachprogrammet i vilken jag är stolt vice ordförande. Föreningen arbetar internt för att utveckla medlemmarnas professionalitet och externt för att marknadsföra programmet och oss coacher utåt mot arbetsmarknaden. Vi jobbar aktivt med att skapa värdefulla kontakter på arbetsmarknaden och deltar och medverkar vid olika evenemang som har anknytning till utbildningen. Närmast finns vi på plats i Stockholm och medverkar i Psykologifabrikens event om positiv psykologi med ett Lyckolabb där besökarna får prova olika vetenskapliga lyckostrategier i praktiken. I sommar medverkar vi i Lyckokonferensen i Skövde och vi kommer vara en del av programmet i den europeiska konferensen i positiv psykologi i Köpenhamn i juni!!

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post36

:o) & :o(

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, November 20, 2009 17:10:52
Vet du vad som är skillnaden mellan en optimist och en pessimist? Förklaringsmodellen. En förklaringsmodell är det mönster av tankar som en person använder för att förklara sin verklighet. Vanligtvis har ju en person inte alla fakta på bordet, det är exempelvis mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att veta vad en annan människa tänker. Så då brukar man gissa och hitta på, och gissningarna blir en del av personens verklighet.

Låt mig ge några exempel. En person med en negativ förklaringsmodell, låt oss kalla honom Per Pessimist, tar ofta själv på sig skulden för negativa händelser. Om Per skickar ett mail till en vän men inte har fått något svar efter två dagar kan Per tänka att det beror på att vännen tycker Per är dum, eller att hans mail var korkat. Detta är förstås ingenting som Per kan veta med säkerhet, det skulle ju precis lika gärna kunna vara så att Pers vän varit väldigt upptagen, haft problem med sin dator eller varit sjuk eller bortrest. Men Pers negativa förklaringsmodell får honom att ständigt tro det värsta, och det påverkar förstås hur Per mår. Det är såklart jobbigt för Per att tro att hans vän tycker han är dum och att han skriver korkade mail. I en pessimistisk förklaringsmodell ingår också att bortförklara positiva händelser med tur eller yttre faktorer. När Per Pessimist får VG på tentan tänker han att det berodde på att det var ovanligt lätta frågor och när han lyckas med uppkörningen var det bara tur.

En optimist, låt oss kalla henne Olivia Optimist, har en motsatt förklaringsmodell och förväntar sig i större utsträckning positiva händelser och ser sin egen del i dem. När Olivia får VG på tentan tänker hon stolt att hennes goda studieteknik verkligen lönat sig. När Olivia råkar ut för dåliga saker har hon lättare för att inte ta åt sig. Om hon ser en vän på stan som inte hälsar (något som Per skulle tagit väldigt personligt) kan Olivia tänka "hon såg mig inte, det var därför hon inte hälsade". Som du säkert förstår har Olivia en betydligt mer tillfredställande tillvaro än Per, bara på grund av sin förklaringsmodell.
Det fina med det här är att det står dig helt fritt att välja dina tankar, din förklaringsmodell och därmed din syn på livet. Det är du som tänker dina tankar och därmed är det också du som styr dem. Om du vill ändra ditt tankemönster är en bra början att försöka lyssna på dina tankar. När du hör en negativ förklaring till något du egentligen inte kan veta, prova att ifrågasätta den och ersätta den med en mer positiv tanke. Eftersom man vanligtvis faktiskt inte känner till alla omständigheter finns det mycket att vinna på att välja ett positivt synsätt eftersom det förbättrar hur du mår och hur du upplever ditt liv.

DON'T WORRY BE HAPPY!


 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post21

Vetenskapen

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, November 05, 2009 22:30:54
Nu när man äntligen kommit på den briljanta idén att studera även den fungerande och positiva delen av det mänskliga psyket finns det förstås mycket att undersöka, uträtta och ta reda på. Spontant kan det kanske verka lite väl glättigt att studera sådant som lycka och välbefinnande men modern lyckoforskning levererar häpnadsväckande resultat.

Inom den positiva psykologin läggs stor vikt vid att påpeka att det faktiskt handlar om vetenskap, forskning och evidensbaserade studier. Det tittas ofta snett på självhjälpsrörelsen som "bara" grundar sig på erfarenhetsbaserade metoder ("det fungerade för mig, köp min bok och prova så funkar det nog för dej också!!") och karismatiska människor med lockande budskap och metoder som inte prövats enligt rådande normer för västerländsk vetenskap.

Givetvis är det viktigt att man äntligen forskar på vad som gör livet bra och självklart ska vi fortsätta med det och ta reda på så mycket vi bara kan, men jag skulle så gärna vilja att vi gjorde det med ett gott öga till självhjälpsrörelsen istället för ett ont. För som jag ser det är det ovetenskapliga en förutsättning och för det vetenskapliga. Allting som är vetenskap idag har en gång varit ovetenskapligt. Världen bestod av atomer även innan vi hade bevis för det. Meditation var en väl beprövad metod mot stress och sjukdom i tusentals år i andra delar av världen innan vi långt senare konstaterade i laboratorium att det fungerar. Akupunktur likaså. Varför är vi så besatta av vetenskap?

Med tanke på att gammal vetenskap hela tiden motbevisas av ny tycker jag att lite ödmjukhet vore på sin plats. Vad vi vet idag kan mycket väl vara strunt imorgon och det som skrämmer mig är att vi verkar ha tappat tron på vår egen upplevelse. Förr (och även nu i vissa delar av världen) gick kunskapen om livet och världen i arv mellan generationerna, helt utan provrör och facklitteratur. Nu vågar vi inte ens använda våra sinnen för att avgöra om mjölken är färsk utan läser de myndighetsgaranterade siffrorna på paketet istället... Vart tog självtilliten vägen?

Jag är fullt medveten om att man i professionella sammanhang måste vara restriktiv med metoder och inte kan erbjuda tjänster och botemedel hur som helst utan att ha belägg för dem. Men man måste också vara medveten om att positiv psykologi är en helt ny vetenskap och att vi ännu inte har kommit fram till så mycket. Men det kommer vi göra framöver och det innebär i nuläget att brist på vetenskapliga bevis för en metod inte alls är samma sak som brist på effekt. Jag är helt övertygad om att många av de metoder som står på självhjälpshyllan idag kommer vara vetenskapligt bevisade inom några år.

"Människor som bara tror på sådant de kan bevisa vetenskapligt eller se med egna ögon lever i en tillvaro begränsad av hur avancerad mätapparatur vi kan framställa."

Wayne Dyer

 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post20

Seligman's tre vägar till ett lyckligt liv

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Thu, September 17, 2009 09:52:15
Martin Seligman har skapat en trestegsmodell över lyckan som är grundläggande inom den positiva psykologin. Den handlar om tre livsvägar som tillsammans leder till lycka, eller vad Seligman kallar ett fullt liv. Dessa är det Behagliga livet, det Engagerade livet och det Meningsfulla livet.

Det behagliga livet går ut på att ha så många njutningsfulla upplevelser som möjligt. Det kan liknas vid så kallad "Hollywoodlycka" och uppnås av de snabba kikar man kan få av shopping, choklad, festande, snabba bilar och så vidare. Ganska hedonistiska grejer med andra ord, och i kombination med engagemang och meningsfullhet en viktig del av lyckan.


Det engagerade livet (som ibland också kallas för det goda livet) handlar om att identifiera sina styrkor och använda dem till något man brinner för. Det kan vara att sjunga i kör, vara scout, följa sitta favoritlag i någon sport, gå på opera, resa med sina vänner, ett arbete man älskar eller något helt annat. Det handlar att ägna sig åt saker som ger en djupare och rikare upplevelse än de behagliga aktiviteterna.


Det meningsfulla livet innebär att man använder sina personliga styrkor för något som är större än man själv. Det kan vara för att rädda miljön, komma nära Gud, hjälpa människor som behöver det eller något helt annat. Detta ger ytterligare en dimension av lyckan och studier har visat att vår lycka ökas mer av att göra något för någon annan än för oss själva. (Prova!)

Dessa tre vägar tillsammans skapar Det fulla livet. Att alla tre vägarna är viktiga. Det kanske kan kännas meningslöst att shoppa skor till sig själv när man tänker på barn i u-länder, men om man förnekar sig själv de behagliga nöjena och bara finns till för andra blir det svårt att vara lycklig. På samma sätt kan det efter ett tag kännas tomt att bara sträva efter skönhet, shopping och häftiga upplevelser när man inte känner sig som en meningsfull del av något större.

 • Comments(4)//www.psycoach.se/#post10

Hitta dina styrkor!

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Sun, September 13, 2009 14:24:26

Martin Seligman är en amerikansk psykolog som började sin karriär precis som alla andra psykologer, dvs med fokus på psykiska sjukdomar. Han har bland annat specialiserat sig inom sk "inlärd hjälplöshet" som handlar om att både människor och djur ger upp när de inser att de inte kan styra sin situation. Trots att situationen förändras är hjälplösheten så inlärd att man inte försöker fly. (Ett exempel är cirkuselefanter som blir fastbundna vid en påle när de är små. De försöker ta sig loss men inser till slut att det är hopplöst. När elefanten vuxit upp skulle den lätt kunna slita upp pålen med snabeln och gå sin väg men det gör den inte eftersom den "vet" att den sitter fast.)

Inom den klassiska psykologin diagnostiserar man människor utifrån en bok som kallas DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Enkelt beskrivet används DSM för att diagnostisera psykiska sjukdomar genom att man "matchar" patientens symptom med en sjukdom i boken.

1998 var Martin Seligman ordförande i APA, American Psychological Assosiation (som står bakom DSM) och kom på idén att ta fram en motsats till DSM, dvs en vetenskaplig bok över vad som får människor att utvecklas och må bra. Något som de tog fasta på förmågan att fokusera på att utveckla sina styrkor istället för att kämpa mot sina svagheter.

Tidigare psykologer har varit inne på den positiva psykologins område (bland andra Abraham Maslow, han med behovstrappan) men då bara i form av teorier, nu började arbetet för att få fram en vetenskap över vad som får människors psyken att blomstra. Seligman och co och såg bortom både tid och rum och undersökte vilka mänskliga egenskaper som ses som positiva i olika kulturer, och genom historien.

Resultatet blev "Character Strengths and Virtues". Det är en karta över 24 styrkor som, identifierade och använda, leder mot ett lyckligare liv. De 24 styrkorna är uppdelade på 6 grundläggande dygder ("core virtues"). Dessa är Visdom, Mod, Medmänsklighet, Rättvisa, Måttlighet och Trancendens (förmåga att se en större mening med sitt liv).

Genom att identifiera sina styrkor sätter man ord på sådant som tidigare kanske bara uppfattades som lycklig slump, eller som en abstrakt god egenskap. När man vet sina styrkor blir lättare att se sambandet mellan egenskaper och resultat. Det går också smidigare att lösa uppgifter och problem när man vet sin styrkor. För att inte tala om hur mycket bättre det går att samarbeta med andra människor som vet sina styrkor.

För att ta reda på dina främsta styrkor kan du klicka här och gå in på VIA Survey of Character Strengths.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post7

Vetenskapen om vad som gör livet värt att leva

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, September 04, 2009 16:01:34

Vad innebär det egentligen att vara lycklig? Och vad är det som gör människor lyckliga? Går det verkligen att reda ut begreppet lycka och forska kring vad som är viktigt i livet? Ja, det går faktiskt! Det är vad den nya grenen inom psykologi som kallas positiv psykologi strävar efter. Den traditionella psykologin som har funnits sedan 1950-talet är tvärtom helt inriktad på sjukdom och olycka. Målet med den är att få psykiskt sjuka människor att bli friska, eller i alla fall att lite mindre sjuka. Underligt nog har psykologer tidigare knappt alls reflekterat över hur det friska psyket fungerar, men det börjar lyckligtvis förändras.

I slutet av 1990-talet började man ägna sig åt forskning kring hur människans positiva känslor fungerar, används och påverkas. Detta var grunden till den positiva psykologin. Den handlar om att utveckla det som är fungerande hos människor, att bygga upp det bästa i livet och att åstadkomma det mesta och bästa av den mänskliga potentialen. Man kan säga att traditionell psykologi har som mål att få upp sjuka människor över vattenytan medan den positiva psykologin fokuserar på att få upp dem som redan kan simma på land.

Någon kanske frågar sig om det egentligen är så himla viktigt att vara lycklig. Det är det. Det är inte bara rejält mycket trevligare, det leder också bland annat till bättre immunförsvar, ökade kognitiva förmågor, skydd mot stress och ett längre liv. Lyckliga människor har dessutom bättre relationer än andra och de trivs bättre på jobbet. Man har bland annat gjort studier på nunnor (de är tacksamma att forska på eftersom de lever så gott som identiska, och dessutom mycket sunda, liv) för att ta reda på samband mellan livssyn och livslängd. Genom att studera hur optimistiskt de såg på sina liv kom fram till att hela 90% av den mest gladlynta fjärdedelen nunnor levde tills de var minst 85 år, men bara 34% av den minst skojfriska fjärdedelen. Lyckan är alltså eftersträvansvärd antingen för sin egen skull eller som ett sätt att nå andra mål.

Somliga ifrågasätter hur samhället skulle fungera om alla bara satte sig ner och var lyckliga men det finns inga skäl till oro. Lycka är en energisk känsla som skapar motivation och engagemang. Bilden av en lycklig människa är ju inte någon som sitter på en stol och gör ingenting, det är precis tvärtom. Om det är något som gör människor passiva är det istället olycka och depression. Därför är det viktigt att veta vad som gör människor lyckliga, dels av personliga skäl, men också för att det kan påverka hela samhället (och i förlängningen världen) på ett positivt sätt.

Vad är det då som gör människor lyckliga?

Det är precis det den här bloggen kommer handla om!

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post0