Psycoach

Psycoach

********************

Positiv psykologi är vetenskapen om vad som skapar optimalt välbefinnande.
Psycoach är bloggen om positiv psykologi. Här kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi, välbefinnande, kognitionsvetenskap, hjärnan, medvetandet mm.


Prova att göra en 30 dagars lyckoboost! Varje dag läser du om och provar att göra en övning som enligt lyckoforskningen ökar välbefinnandet. Vill du gå direkt till lyckoboostinläggen kan du klicka här. (Börja med #1)

Vad hände sen?

ÖvrigtPosted by LinneaM Thu, September 18, 2014 22:44:36
Psycoach.se skrevs 2009-11 under min utbildning till psykologisk coach. Idag arbetar jag som coach, föreläsare och frilansjournalist med positiv psykologi och dejtingpsykologi som expertområden.

Jag har också fortsatt att blogga men på andra ställen:
På Aftonbladet hittar du bloggen Hello Happiness om lyckoforskning och på Match.com bloggar jag om dejting:

Vill du veta mer eller kontakta mig hänvisar jag till www.linneamolander.se • Comments(0)//www.psycoach.se/#post149

Stroke

TED-talksPosted by LinneaM Thu, December 01, 2011 09:46:54
Jill Bolte Taylor pratar om vad som händer i hjärnan när man får en stroke, något hon vet mycket väl eftersom hon både arbetat som hjärnforskare och själv fått en stroke. Detta är ett av de mest sedda och uppmärksammade TED-talksen, och en klar personlig favorit. Måste ses!

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post148

Upplevelser och minnen

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 30, 2011 18:29:08
Nobelpristagaren Daniel Kahneman pratar om vad som påverkar hur vi uppfattar och minns våra erfarenheter. Vad som händer är nämligen inte alls samma sak som vad vi uppfattar och minns och detta påverkar vår lycka.


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post147

Rädda världen IRL

TED-talksPosted by LinneaM Tue, November 29, 2011 20:57:19

Jane McGonigal pratar om hur motivationsstrategier från dataspel kan appliceras på verkligheten för att överföra det engagemang spelare har till exempelvis miljöproblem.
 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post146

Hjärnans förmåga att förstå musik

TED-talksPosted by LinneaM Mon, November 28, 2011 10:35:52

I det här TED-klippet visar Bobby McFerrin utan ord vilken fantastisk förmåga hjärnan har att förstå musikaliska samband. Sjung med och prova själv! • Comments(0)//www.psycoach.se/#post145

Motivation

TED-talksPosted by LinneaM Sun, November 27, 2011 10:41:30
"There is a mismatch between what science knows and what business does" säger Dan Pink i sitt TED-talk. Motivationsforskningen avslöjar mycket om vad som påverkar människors prestationsförmåga men arbetsplatser och företag ignorerar ofta den kunskapen. Lyssna på Dan Pink när han förklarar hur motivation fungerar och inte fungerar. Det är förmodligen inte som du tror...

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post144

Demon eller hjälte?

TED-talksPosted by LinneaM Sat, November 26, 2011 10:37:26
Philip Zimbardo är en numera pensionerad psykolog som gjort oerhört mycket framstående forskning under sin långa karriär. Han är främst känd för sitt arbete inom de lite speciella områdena tid (hur vi förhåller oss till den på olika sätt) och vad vi kallar för ondska. Hans TED-talk handlar om det senare ämnet (varning för starka och hemska bilder). Vad är det som driver människor till att utsätta andra för hemska saker som tortyr och terrorism?


Han avslutar dock genom att prata om motsatsen till terrorism, nämligen heroism. Enligt Zibardo krävs bara två saker för att göra något heroiskt:

1. Agera när ingen annan gör det

2. Agera sociocentriskt istället för egocentriskt


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post143

Kärlek i hjärnan

TED-talksPosted by LinneaM Fri, November 25, 2011 09:38:06
Helen Ficher forskar på kärlek. Vad det är, hur det fungerar och varför vi är så besatta av det. Hon gör det på ett oerhört mänskligt sätt, utan att bortförklara allting som kemikalier i hjärnan. Lyssna på hennes TED-talk om vad som händer i hjärnan när vi blir förälskade och dumpade.


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post142

Vilka saker står i vägen för din lycka?

TED-talksPosted by LinneaM Thu, November 24, 2011 11:12:08

Den materiella standarden har ökat avsevärt i västvärlden under de senaste decennierna. Vi har mer pengar, större hus och mycket fler saker. Men lyckonivåerna har mer eller mindre stått stilla under samma period. Står vår strävan efter materiella ting i vägen för vårt välbefinnande?

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post141

Leenden som superkraft

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 23, 2011 23:21:25

Ron Gutmans TED-talk handlar om hur, när och varför vi ler och varför det är så bra för oss. Han kallar leenden för en superkraft och berättar om forskning som visar bland annat att leenden kan påverka både hur framgångsrika vi blir och till och med hur länge vi lever!

Han nämner också en svensk studie från Uppsala Universitet som visar att det är svårt att se sur ut när man ser någon annan le eftersom leenden är evolutionärt och universellt smittsamma. :)


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post140

TED-talks!

TED-talksPosted by LinneaM Wed, November 23, 2011 23:03:35
Det har varit lite tyst på bloggen den senaste tiden men nu blir det ändring på det! Med start idag kommer jag varje dag länka till ett TED-talk som handlar om välbefinnande, lycka, positiv psykologi, motivation, neurovetenskap och andra intressanta och näraliggande ämnen.

TED står för Technology, Entertainment och Design och deras slogan är "Ideas worth spreading". Inbjudna talare får prata i 18 minuter om sina respektive expertområden och resultatet brukar vara oerhört fascinerande, inspirerande och berörande.

Läs mer om TED på www.ted.com

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post139

Lyckokrönika nr 1

PubliceratPosted by LinneaM Wed, November 23, 2011 22:25:20

Klicka här för att läsa krönikan online. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post138

Lycka i SN del 1

PubliceratPosted by LinneaM Thu, November 10, 2011 21:05:31
Nu finns första artikeln i samarbetet mellan Sveriges Akademiska Coacher och Skövde Nyheter att läsa på webben. Klicka här för att läsa.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post137

Vi gör Skövde lyckligare

LyckaPosted by LinneaM Mon, October 24, 2011 15:23:28

Jag och tre coachkollegor från Sveriges Akademiska Coacher samarbetar med lokaltidningen Skövde Nyheter (SN) i en reportageserie där läsren får följa fem personers väg mot mer lycka och livstillfredsställelse. Startskottet gick i slutet av förra vecken när vi träffade deltagarna och mätte deras lyckonivåer. Därefter blev de tilldelade var sin strategi från Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg. Under två månader kommer de göra övningar som ökar välbefinnandet samt delta i gruppaktiviteter som ger en extra välbefinnandeboost. Därefter mäter vi deras lyckonivåer igen.

SN följer detta i en reportageserie som kommer i tidningen varannan vecka. Till varje artikel skriver någon av oss coacher en krönika och svarar på läsarnas frågor om lycka.

 • Comments(2)//www.psycoach.se/#post136

Säg något snällt

LyckaPosted by LinneaM Thu, October 20, 2011 17:53:43


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post135

Bloggtips: Lyckobloggen

LyckaPosted by LinneaM Wed, October 19, 2011 09:23:12
www.lyckobloggen.se kan du läsa om lyckoforskning, positiv psykologi och välbefinnande skrivna av Sveriges främsta lyckoexperter, bla lyckoforskare, politiker,författare och psykologiska coacher. Rekommenderas!

Tidigare under hösten tipsade Lyckobloggen om lyckoboostarna på www.psycoach.se (som du hittar här).


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post134

Entreprenörsskap, dataspel och motivation

PubliceratPosted by LinneaM Tue, October 18, 2011 13:38:11
Min artikel om likheter och samband mellan motivation, entreprenörskap och dataspel i senaste numret av entreprenörstidningen Drivet.

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post133

Boktips #7

BoktipsPosted by LinneaM Sun, October 16, 2011 16:26:24
Martin Seligman är psykologien som från sin position som ordförande i Amerikanska Psykologförbundet 1998 riktade sitt fokus mot det friska psyket, välbefinnande och optimal funktion och därmed grundade positiv psykologi. I sin bok "Verklig lycka-en grundbok i positiv psykologi" skriver han på ett lättillgängligt sätt om forskningen och vetenskapen bakom vad vi idag vet om lycka och välbefinnande.


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post132

Boktips #6

BoktipsPosted by LinneaM Sat, October 15, 2011 12:51:16
Jag har tidigare skrivit om Sonja Lyubomirskys bok Lyckans verktyg flera gånger så självklart får den vara med på boktipslistan. Boken innehåller en övergripande beskrivning av vad lyckoforskningen befinner sig idag samt en praktisk del om hur den kan tillämpas för att öka välbefinnandet. Sonja L har beskrivit 12 olika så kallade lyckoaktiviteter som alla är vetenskapligt beprövade (många av dem kommer från Sonjas egen forskning). Du får en grundlig förståelse för vad lyckoforskning är, vad du kan göra för att öka ditt välbefinnande och varför det fungerar.


 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post131

Boktips #5

BoktipsPosted by LinneaM Fri, October 14, 2011 18:25:34
Barbara Fredrickson är en av de främsta inom lyckoforskningen och i sin bok Positivity presenterar hon på ett lätt och roligt sätt resultaten från sin forskning på hur vi påverkas av positiva känslor. Otroligt lärorik bok full av mängder av spännande studier, teorier och samband!

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post130

Boktips #4

BoktipsPosted by LinneaM Thu, October 13, 2011 09:09:49
The Happiness Hypothesis av psykologen Jonathan Haidt handlar om lycka ur många olika perspektiv. Bokens undertitel "Finding modern truth in ancient wisdom" syftar på de paralleller och jämförelser Haidt gör mellan folkliga, religiösa och filosofiska tankar om lycka och modern lyckoforskning. En väldigt klok bok.
 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post129

Lyckliga chefer

ÖvrigtPosted by LinneaM Wed, October 12, 2011 16:10:12

I Stockholm äger evenemanget Stora Chefdagen rum idag med en mängd föreläsningar under samlingsrubriken "Chef och lycklig-visst går det!". Roligt att välbefinnande tas på allvar även i näringslivstoppen!

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post128

Boktips #3

BoktipsPosted by LinneaM Wed, October 12, 2011 07:45:06
Många människor associerar lycka med pengar och prylar men forskning visar att sambanden däremellan inte alls är betydande. Ändå fokuserar samhällsutvecklingen avsevärt mer på yttre och ekonomiska faktorer som BNP än på .Det innebär att den materiella standarden ökat enormt i västvärlden de senaste decennierna men ingen mår särskilt mycket bättre.

I boken Happiness diskuterar författaren Richard Layard vilka konsekvenser detta får för individen och samhället. Lycka ut ett samhällsperspektiv helt enkelt. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post127

Boktips #2

BoktipsPosted by LinneaM Tue, October 11, 2011 08:59:50
Daniel Gilbert är ännu en psykologiprofessor från Harvard som skrivit om lyckoforskning. Hans bok "Snubbla på lyckan - varför din hjärna sätter krokben för dig" handlar om hur hjärnan lurar oss och gör att vi tror saker och agera på sätt som inte är helt förenliga med verkligheten och hur detta påverkar vårt välbefinnande.

Många av forskningsresultaten inom positiv psykologi känns ganska logiska och självklara men det finns många studier som visar att lyckan på många sätt inte alls fungerar som man kan tro. Om det handlar den här boken. Lättläst, rolig och underhållande.

I sitt TED-talk pratar Dan Gilbert om hur lycka fungerar och inte fungerar. Det är inte som du tror.
 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post126

Boktips #1

BoktipsPosted by LinneaM Mon, October 10, 2011 19:29:47
De kommande dagarna tipsar jag om böcker om positiv psykologi, lycka och välbefinnande. Alla böcker har vetenskaplig teori bakom sig men riktar sig till "en intresserad allmänhet" som det brukar heta, och är därmed mer eller mindre lättlästa för de flesta. Flera av dem finns på pocket på svenska.

Boktips #1 är Lyckligare av Tal Ben-Shahar som är professor på Harvard. Hans kurs i positiv psykologi har blivit den populäraste kursen av alla på hela Harvarduniversitetet och boken bygger på den kursen. Lättläst, informativ och intressant. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post125

Positiv attraktionspsykologi

ÖvrigtPosted by LinneaM Sun, October 09, 2011 23:10:14

I helgen föreläste jag om positiv psykologi, attraktion och social utveckling under coachingföretaget Charismatic Revolutions seminariehelg "På Djupet med CR". Alla 13 föreläsningar från helgen spelades in och kommer släppas på DVD.

Jag pratade bland annat om hur våra tankar kan lura oss i sociala situationer, varför negativa känslor gör oss mindre sociala, hur du kan se på din attraktionsutveckling på olika sätt och vikten av att värdera dina ansträngningar när du övar upp din förmåga att interagera med andra människor.

Är du också nyfiken på att lära dig mer om hur du utvecklar förmågan att skapa attraktion och sunda relationer för att förbättra ditt kärleksliv? Nedan finns två boktips, de riktar sig till tjejer resp killar men jag rekommenderar alla att läsa The way of the superior man. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post124

Radiointervju

Positiv PsykologiPosted by LinneaM Fri, October 07, 2011 20:14:37
Jag intervjuades om positiv psykologi och motivation i finska Radio Vega igår. Du kan lyssna på inslaget här. • Comments(0)//www.psycoach.se/#post123

Bloggtips

ÖvrigtPosted by LinneaM Thu, October 06, 2011 06:57:47
Jag är i Finland och föreläser om positiv psykologi ett par dagar. Under tiden vill jag tipsa er om en annan fantastisk blogg på sidan Naturligtvisare som skrivs och drivs av min vän och kollega Julia Ilke. Hon bloggar om positiv psykologi och motivation med särskilt fokus på hur vi kan leva, äta och träna på ett ursprungligare vis som kroppen och hjärnan är gjorda för. • Comments(1)//www.psycoach.se/#post122

Tips inför mötet

PubliceratPosted by LinneaM Tue, October 04, 2011 11:12:27

(Metro Karriär 21/9)

 • Comments(0)//www.psycoach.se/#post121

Lyckoboost #30 Gör lyckan till en vana

30 x LyckoboostPosted by LinneaM Mon, October 03, 2011 08:36:33

I 30 dagar har du läst om vad du kan göra för att skapa positiva känslor och öka ditt välbefinnande. Det är alltså något som du i allra högsta grad kan påverka och lycklig är snarare något du blir av dina handlingar än något du är (eller inte är). Hamnar du i ett tillstånd av negativa känslor eller har en dålig dag vet du nu att det finns mycket du kan göra för att ändra på det.

Fortsätt att göra de lyckoboostar som du tycker känns meningsfulla och som har fungerat för dig och gör dem till vanor. På samma sätt som du inte står varje morgon och kväll och funderar på om du orkar och har lust att borsta tänderna utan bara gör det, lika självklart bör det vara att prioritera ditt välbefinnande. Nu vet du hur man gör. Så fortsätta att göra det.

Det vore intressant att höra hur du upplevt dessa 30 lyckoboostdagar. Vad har du tyckt om övningarna? Hur var det att läsa om dem? Hur var det att göra dem? Vilka gav dig en extra boost? Vilka kommer du fortsätta göra? Vad vill du läsa om på bloggen framöver? Kommentera och berätta!

 • Comments(1)//www.psycoach.se/#post120
Next »